Menu

SAD i EU pojačali pritisak uoči završnog kruga razgovora

SAD i EU pojačali pritisak uoči završnog kruga razgovora
Razgovori čelnika bošnjačkih i hrvatskih stranaka nastavit će se sutra u organizaciji američke veleposlanice Maureen Cormack i posebnog predstavnika Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigmerka kako bi se pokušao postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH po presudi Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”.
Kako se doznaje, u međuvremenu su od predstavnika administracije vodećih zemalja upućene izravne, ali i neizravne poruke o tome kako sve strane trebaju pokazati spremnost za postizanje kompromisa. Dužnosnici SAD-a i EU-a upozorili su kako bi u slučaju neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” došlo do teške krize koja bi ponajprije rezultirala time da ne budu mogle funkcionirati institucije Federacije BiH jer se ne bi mogle izabrati popuniti zakonodavne, ali i izvršne vlasti, te s druge strane ne bi normalno funkcionirala ni država BiH. Načela za rušenje dogovora Jedino bi županije i Republika Srpska imale funkcionalne vlasti. Toga su svjesni i zapadni dužnosnici. 
Unatoč svemu objektivno je teško očekivati dogovor, a u ovome trenutku samo se pokušava svaliti krivnja kako bi se opravdale diplomatske aktivnosti. U međuvremenu se nije uspjelo hrvatsku stranu označiti krivom...
Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka