Menu

Zastupnici i izaslanici međusobno se ne vrijeđaju, ne kasne niti izostaju sa sjednica Parlamenta BiH

Zastupnici i izaslanici međusobno se ne vrijeđaju, ne kasne niti izostaju sa sjednica Parlamenta BiH

Ako je suditi prema onome što je u svom godišnjem izvješću navelo Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici i izaslanici u oba doma ovog Parlamenta nisu se ni jednog trenutka ogriješili o kriterije koji su zacrtani u kodeksu njihova ponašanja.

Kako piše u izvješću spomenutog povjerenstva, u prošloj godini primilo je tek jednu prijavu o povredi spomenutog kodeksa, ali je i ona povučena jer je podnositelj zahtjeva to tražio. Po ovom izvješću ispada da ni jedan zastupnik ili izaslanik u Zastupničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije se u 2017. godini ogriješio o pravila koja su predviđena kodeksom ponašanja. Valja podsjetiti da je kodeks ponašanja zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH uveden 10. studenoga 2015. godine. Njime su utvrđeni etički principi i njihova pravila ponašanja, ali do sada su rijetko ili nikako stizale prijave u kojima se navodi kako se netko od njih o taj kodeks ogriješio.

Zastupnici i izaslanici obaju domova Parlamentarne skupštine BiH, prema odredbama iz navednog kodeksa, trebali bi biti sankcionirani ako za vrijeme sjednice prekidaju sugovornike ili se služe mobitelima i prijenosnim računalima, Za takvo kršenje kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH predviđene su i novčane kazne ili javna opomena. Maksimalna novčana kazna koja se može izreći zastupniku ili izaslaniku je deset posto od ukupnih mjesečnih primanja, što u slučaju stalno zaposlenih iznosi oko 600 KM. Pod kategorijom lakše povrede kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH smatraju se tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, povjerenstava i radnih tijela tijekom kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedatelja ili gosta, sjedanje ili stajanje leđima okrenutim predsjedatelju. Pod lakšom povredom kodeksa smatra se čitanje knjiga, novina i publikacija tijekom sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, korištenje mobitela i laptopa kojima se ometa tijek sjednice, razgovor kojim se ometa tijek sjednice, neprikladno i neuredno odijevanje na sjednicama te na drugim mjestima na kojima sudjeluju kao predstavnici Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici i izaslanici više neće moći ignorirati ni poziv medija jer će biti kažnjeni. Sankcije se izriču i u slučaju da zastupnici i izaslanici daju neprovjerene informacije novinarima. Zanimljiva je kategorija teže povrede kodeksa pod kojim se smatra nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane tijekom sjednice, isticanje zastave i amblema tijekom sjednice, govor protiv osobe, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje tijeka sjednice, reda u dvorani, uredima i na hodnicima… Pod težom povredom kodeksa ponašanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako je definirano još prije skoro tri godine, smatra se korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati i omalovažavati drugoga i drugačijega, izraza i njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH te potiču na mržnju i nasilje, isticanje predrasuda prema drugoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, korištenje ovlasti za osobne izravne i neizravne interese, istodobno obavljanje dviju ili više nespojivih dužnosti.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka