Menu

Veleposlanstvo samovoljno promoviralo bosanski jezik

Veleposlanstvo samovoljno promoviralo bosanski jezik
Veleposlanstvo BiH u Washingtonu promoviralo je mobilnu aplikaciju “Pravopis bosanskog jezika” u kojoj se koriste latinica i ćirilica, što je naišlo na revolt Srba jer je, kako tvrde, zloupotrijebljeno srpsko pismo.
Na službenoj Facebook stranici Veleposlanstva podijeljen je tekst o mobilnoj aplikaciji autora Senahida Halilovića u kojem se srpski jezik ne spominje ni u jednoj rečenici. Uz podatke o spornoj aplikaciji Veleposlanstvo je napisalo poruku “Pismenost, pismenost... pravopis i pismenost su sastavni dio bontona, ključni sastojak stila, suština etikecije. Aplikacija je dodatna pomoć mladima u bh. dijaspori”. Inače, u aplikaciji koja je zajedno s Pravopisom bosanskoga jezika službeno objavljena prošlog četvrtka piše da se bosanski jezik može pisati na latinici i ćirilici. u povodu ovog događaja jučer se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Svi sadržaji koji se postavljaju na službenim internetskim stranicama diplomatsko- konzularnih predstavništava BiH mogu sadržati samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usuglašene procedure unutar BiH, kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH, priopćili su.
- Iz navedenog razloga obavještavamo vas da je sporna aplikacija uklonjena po instrukciji iz Ureda ministra sa službene stranice Veleposlanstva BiH u Washingtonu, neposredno nakon objave iste - navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić kazao je za Glas Srpske je da ovo nije prvi put da Veleposlanstvo BiH u SAD, na čijem je čelu Haris Hrle, čini nešto slično. - Ovo je dokaz koliko su neki, pogotovo u Sarajevu, uporni u nametanju identiteta ne samo Srbima nego i Hrvatima. Ovo mora biti predmet ozbiljnih rasprava u Predsjedništvu i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, jer se sve češće donose sporne odluke iako bi institucije i diplomati trebali biti u službi svih građana - kazao je Kesić.•

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka