Menu

Međunarodna zajednica je otela 83 nadležnosti entiteta

Međunarodna zajednica je otela 83 nadležnosti entiteta
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kako je prekomjerni angažman međunarodnog čimbenika jedini element koji je održao BiH, koja nije država, već teritorij, te poručio da će jačati poziciju RS-a ako bude izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH.
Dodik je objasnio kako taj međunarodni čimbenik nije dopustio razvoj i kreaciju lokalnih struktura političkih koncepcija “koji su možda mogli negdje, na nekoj maloj bazi, složiti se pa da to može živjeti”. - Mi smo ovdje primarno za mir. Mi nećemo ovdje ništa rješavati ratom. Ali, vjerujemo kako će u naše ruke upasti pravo politički odlučivati - rekao je Dodik za beogradski Telegraf. Istaknuo je kako, ako pobijedi za srpskog člana Predsjedništva BiH, ide u Sarajevo ojačati poziciju Republike Srpske i poštovanje Ustav BiH, a ne njegovu degradaciju.
Predsjednik RS-a podsjetio je da BiH, prema Ustavu, nema nadležnosti za sigurnost, pravdu, pravosuđe, obranu, za mnogo toga što sada ima, poput obavještajne službe ili prikupljanja poreza. Dodik je podsjetio kako su nasiljem međunarodne zajednice intenzivno do 2005. godine prenošene nadležnosti Republike Srpske, da su joj “iščupane” 83 nadležnosti koje su dane BiH, iako joj po Ustavu BiH ne pripadaju. - Želim ići tamo (u Sarajevo) vratiti snagu Republici Srpskoj, koju je imala prije četiri godine, kada su ljudi iz moje stranke bili u zajedničkim institucijama i zajedno s nama u Republici Srpskoj radili.
Republika Srpska je bila na prvom mjestu u BiH. Uspjeli smo dovesti do toga da se poštovao stav Republike Srpske - rekao je Dodik.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka