Menu

Treći put prijeti opasnost da većinski narod Hrvatima izabere člana Predsjedništva

Treći put prijeti opasnost da većinski narod Hrvatima izabere člana Predsjedništva
U nedjelju se održavaju Opći izbori u Bosni i Hercegovini. Riječ je o izborima koji će biti ključni za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i prekretnica za put u Europsku uniju. Novinar Hrvatske radiotelevizije Željko Raić u Mostaru je razgovarao s političkim analitičarom Ivanom Kraljevićem iz Širokog Brijega, asistentom na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Za mjesta u politici na općim izborima kandidiralo se 111 političkih stranka. Politički analitičar Kraljević kaže da BiH spada u red najkorumpiranijih država, a usput je i najsiromašnija država bivše Jugoslavije, te da brojni ti politički akteri jedinu slamku spasa traže u proračunu koji im je jedini spas za neimaštinu u kojoj žive.
Na pitanje zašto je važno da Hrvatski birači izađu na glasovanje i izaberu svog predstavnika Kraljević je rekao da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda. ''Hrvati, Bošnjaci i Srbi tvore ovu zajedničku cjelinu - državu BiH i samim time njihova konstitutivnost trebala bi se ispoljavati kroz njihovu ravnopravnost, ali slobodno možemo kazati na diskriminirajućem i nakaradnom trenutnom izbornom zakonu BiH je suočena s neprilikama da drugi, Bošnjaci i Srbi, mogu birati predstavnike drugima narodima, u ovom slučaju Hrvatima'', rekao je Kraljević za HRT te dodao da u nedjelju po treći put prijeti opasnost da većinski narod Hrvatima izabere člana Predsjedništva BiH. 
Istaknuo je i da je međunarodna zajednica doprinijela trenutačnoj situaciji. ''Od 2000. godine sa Berijevim amandmanima proces dekonstituiranja Hrvata kao konstitutivnog naroda i degradiranju njihovih prava došli smo u situaciji da u 18 godini, godini punoljetnosti, imamo problem da ponovno brojčano nadmoćni mogu drugima izabrati predstavnike''.
Osvrnuo se i na predizbornu kampanju koju je obilježila gomila laži, uvreda i manipulacija.
''U BiH su dva stanja permanentna - kriza i predizborna kampanja. Obilježilo ju je niz uvreda i nepravilnosti međutim bitno za BiH je da se izborna kampanja stalno odvija po istom modusu operandiju. Bošnjaci kroz izbornu kampanju žele kroz svoje predizborno djelovanje dodatno ojačati svoju poziciju i predstaviti sebe kao jedine branitelje BiH od napada koji dolaze, kako vole reći, iznutra i izvana pritom misleći na susjedne zemlje.
S druge strane Srbi žele dodatno ojačati srpski entitet, a Hrvati zbog ovakvog diskriminatornog izbornog zakona svaki put se moraju boriti da očuvaju svoju ravnopravnost s druga dva naroda i uvjeravati i Bošnjake i Srbe da jesu konstitutivan narod i uvjeravati međunarodnu javnost da jedan od tri konstitutivna naroda nema mogućnost birati svog legitimnog predstavnika'', kazao je Kraljević za HRT. Kraljević je rekao i da proces demokratizacije BiH mora krenuti od toga da se promijeni izborni zakon jer je on, kako je rekao, srž svih problema.
  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka