Menu

HZHB poziva Hrvate da izađu na izbore: Dok ne izborimo jednakopravnost svaki izbori bit će sudbonosni

HZHB poziva Hrvate da izađu na izbore: Dok ne izborimo jednakopravnost svaki izbori bit će sudbonosni

Pozivamo Hrvatice i Hrvate iz BiH da masovno iziđu na izbore i podrže one koji su dosadašnjim radom i djelovanjem pokazali odgovornost i istinsko zalaganje za hrvatski nacionalni interes i koji su se izjasnili da ne traže niti prihvaćaju glasove drugih naroda ukoliko oni imaju za cilj poništavanje izborne volje hrvatskih birača, poručeno je danas iz udruge Hrvatska zajednica Herceg Bosna.

 Glavno vijeće Hrvatske zajednice Herceg Bosne pozvalo je hrvatski puk da izađe na parlamentarne izbore koji će se održati u nedjelju, 7. listopada.

Izbori su uvijek i svugdje važan društveni čin, a za Hrvate u BiH posebno zbog činjenice da nisu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda, Bošnjacima i Srbima. Sve dok Hrvati u BiH ne budu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda, poručeno je iz HZHB, svaki izbori bit će sudbonosni i predstavljat će svojevrsni nacionalni referendum. 

"Odbijajući usvajanje promjena Izbornog zakona BiH sukladno odluci Ustavnog suda BiH i pokušavanjima njenog izigravanja preko nenadležnog Zastupničkog doma i Doma naroda FBiH od strane većine bošnjačkih političkih stranaka kao i većine kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, vidljivo je ustrajavanje na poništavanju izborne volje hrvatskog naroda s ciljem da mu izaberu izaslanike u Dom naroda FBiH i BiH te hrvatskog člana Predsjedništva BiH", navedeno je u pozivu.

Iz HZHB osudili su javno pozivanje na preustroj BiH na načelima suprotnim Daytonskom mirovnom sporazumu kao i neprovođenje Odluke Ustavnog suda BiH vezano za prava konstitutivnih naroda u BiH na legitiman izbor u organe vlasti koji su po Ustavu namijenjeni predstavljanju konstitutivnih naroda a to su Dom naroda FBiH, Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH.

Također, osudili su i sotoniziranje cijelih hrvatskih političkih stranaka i najviših dužnosnika hrvatskog naroda u BiH te manipulacije s poistovjećivanjem prava Hrvata kao konstitutivnog naroda s navodnim privatnim ciljevima bilo kojeg pojedinca i bilo koje političke stranke.

"Pozivamo Hrvatice i Hrvate iz BiH da masovno iziđu na izbore i podrže one koji su dosadašnjim radom i djelovanjem pokazali odgovornost i istinsko zalaganje za hrvatski nacionalni interes i koji su se izjasnili da ne traže niti prihvaćaju glasove drugih naroda ukoliko oni imaju za cilj poništavanje izborne volje hrvatskih birača kad su u pitanju tijela vlasti koja su Ustavom BiH namijenjena predstavljanju konstitutivnih naroda kao što su Domovi naroda FBiH i BiH te Predsjedništvo BiH. Od legitimno izabranih hrvatskih predstavnika nakon izbora očekujemo koordinirano djelovanje prigodom formiranja vlasti te spremnost na osobnu i svaku drugu žrtvu i sve vrste demokratske borbe u slučaju pokušaja formiranja  neustavne i nezakonite vlasti", poručeno je iz HZHB.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka