Menu

Čović osvojio Posavinu, središnju Bosnu, HBŽ i Hercegovinu a Komšić Sarajevo, Tuzlu i USK

Čović osvojio Posavinu, središnju Bosnu, HBŽ i Hercegovinu a Komšić Sarajevo, Tuzlu i USK

Interaktivna mapa inženjera Imera Muhovića na krajnje zanimljiv način donosi pregled kako su gradovi i općine u BiH glasovali za kojeg člana Predsjedništva BiH.

Mapa je napravljena na osnovu 84,3 posto prebrojanih glasova za Predsjedništvo BiH.

Tako se jednostavnim pokretom kursorom preko mape možete vidjeti gdje su izabrani članovi Predsjedništva BiH dobili podršku i koliku, prenosi Klix.

Željko Komšić je procentualno dobio najviše glasova u Goraždu, Srebreniku, Bosanskoj Krupi, Bihaći u Kantonu Sarajevo.

Šefika Džaferovića najviše su podržali u gradovima središnje Bosne, poput Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Uskoplja, Zenice, Kaknja, a značajnu podršku je dobio i u Ilijašu, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Velikoj Kladuši i Bužimu.

Kada je u pitanju član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik je većini krajeva RS-a osvojio većinu, osim u Gacku, Novom Goraždu, Bijeljini, Ugljeviku, Loparama, Doboju, Modriči i Bosanskom Šamcu.

Očekivano Dragan Čović je najviše glasova osvojio u Hercegbosanskoj županiji, Zapadno-hercegovačkoj županiji, dijelovima središnje Bosne poput Viteza i Kiseljaka, ali i u Odžaku i Orašju.

Zanimljivo je da su Srbi u FBiH podržali Čovića, a najbolji primjer je Drvar, gdje je nekoliko stotina Hrvata, a Čović je dobio više od 50 posto glasova.

Denisa Bećirovića je podržala Tuzla, Maglaj, Tešanj, Kalesija, Kladanj, Gradačac, Ključ i Cazin.

Interaktivnu mapu pogledajte na ovom linku.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka