Menu

Teške optužbe za korupciju: Predsjedniku FBiH Živku Budimiru određen jednomjesečni pritvor

Teške optužbe za korupciju: Predsjedniku FBiH Živku Budimiru određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH odlučio je da predsjedniku FBiH Živku Budimiru te još četvorici uhićenih u akciji SIPA-e "Patriot" odrediti pritvor u trajanju od 30 dana. U subotu navečer nešto prije ponoći pred Sudom je završeno i ročište koje je trajalo oko dva i po sata, javlja Klix.ba.

Pritvor se traži i za petero osumnjičenih u srodnim akcijama "Patriot“ i "Pravda".

Budimir koji je uhićen u petak osumnjičen je za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, uz konstataciju da je takvim postupcima ugrozio FBiH, ali i državu BiH.

Još ranije u subotu glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da će prijedlog za određivanje mjere pritvora biti upućen za osumnjičenog predsjednika FBiH Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića.

Inače, protiv Budimira i njegovih savjetnika izrečeni su brojni dokazi o počinjenju djela za koja se sumnjiče. Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir se sumnjiči da je primao mito za pomilovanja osuđenih zločinaca. Uhićen je u petak u sklopu cjelodnevne akcije praćene brojnim pretresima širom BiH, u kojoj je uhićeno ukupno 18 osoba. Dvije noći je proveo u pritvoru.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka