Menu

Inzko će nakon podizanja optužnica morati zatražiti Budimirovu ostavku?

Inzko će nakon podizanja optužnica morati zatražiti Budimirovu ostavku?

Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH još uvijek smatra Živka Budimira predsjednikom Federacije BiH ne isključujući mogućnost da će u slučaju podizanja optužnica zatražiti da podnese ostavku.

-Predsjednik Budimir je još uvijek predsjednik. Reći bilo što više u ovom trenutku bi bilo nagađanje. Ono što je potrebno je da se poštuje vladavina prava, naveli su iz OHR-a.

Na upit hoće li tražiti Budimirovu ostavku na mjestu predsjednika Federacije, u OHR-u su podsjetili da je to bio običaj u ranijim slučajevima kada je protiv visokih dužnosnika bila potvrđena optužnica.

-U prošlosti su visoki predstavnici pozivali neke dužnosnike da podnesu ostavke nakon što su potvrđene optužnice protiv njih, pojasnili su iz OHR-a.

Hina podsjeća kako su na taj način visoki predstavnici zatražili ostavku hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a nakon što je on to odbio, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown ga je 1995. smijenio.

OHR je u ponedjeljak podupro sve agencije za provođenje zakona, policiju, tužitelje i sudove očekujući da će se proces protiv Budimira i više uhićenih odvijati neovisno.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka