Menu

Živko Budimir i ostali ostaju u pritvoru!

Odbijene žalbe obrane Budimira i drugih na određivanje pritvora

Vanraspravno vijeće Suda BiH odbacilo je kao neosnovane žalbe obrane predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih uhapšenih u akciji "Patriot" na određivanje jednomjesečnog pritvora.

Sud BiH potvrdio je u ponedjeljak odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za Budimira i još osam osoba zbog sumnje da su sudjelovali u lancu uzimanja mita za pomilovavanje kriminalaca.

Usvojena je žalba Tužiteljstva BiH, pa je osnov za pritvor proširen s obzirom i na činjenicu da se radi o teškom krivičnom djelu za koje je zaprijećena kazna od 10 godina, te da može doći do uznemirenja javnosti u slučaju da osumnjičeni bude pušten na slobodu.

Ovu informaciju je za agenciju Anadolija potvrdio Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić ističući da je jako razočaran jer nije očekivao ovakvu odluku Suda BiH 'obzirom na sve činjenice koje su odvjetnici obrane iznijeli u svojim žalbama'.

"Odluka je Suda BiH je takva kakva jeste. Nastavljamo posao dalje. Kada uđemo u sudske klupe stvari će sigurno biti nešto drugačije", kazao je Hadžić za AA.

On nije isključio ni mogućnost da je izvršen politički pritisak kako bi bila donesena ovakva odluka od istih onih koji su, prema njegovom stavu, i pripremili ovaj postupak i uhićenje s ciljem promjene vlasti u Federaciji BiH.

Sud BiH odredio je 28. travnja jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Predsjednika FBiH su 26. travnja u Sarajevu uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Budimir je prebačeni u zatvor u Mostaru.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka