Menu

SDA ´LETI´ IZ VLASTI U HNŽ: Hercegovački kadrovi SDA odbačeni, Deklaracija postaje Bakirov ´autogol´

SDA ´LETI´ IZ VLASTI U HNŽ: Hercegovački kadrovi SDA odbačeni, Deklaracija postaje Bakirov ´autogol´

Deklaracija SDA kojom zazivaju ratni entitet proširen na cijelu zemlju utemeljen na načelima Alijine Islamske deklaracije izazvala je kontroverze kako unutar domaćih političkih krugova, tako i međunarodnih faktora.

Nakon što je američko veleposlanstvo jasno i nedvosmisleno odbacilo stavove sadržane u Programskoj deklaraciji i Ured Visokog predstavnika, nakon mlake reakcije, pozvao je na zajednički dogovor sva tri naroda kao temelj bilo kakvih dubinskih promjena Ustava BiH kao ključnog Aneksa Daytonskog mirovnog sporazuma.

Svu pompu i oduševljenje koju je Izetbegović mlađi htio izazvati unutar vlastitog biračkog tijela, kao najavu ostvarenja snova „oca nacije“ izazivaju dubinske potrese UNUTAR SAME SDA! U Republici Srpskoj uslijedila je instantna reakcija oko smjene SDA-ovog Bratića koji je na kraju sam dao neopozivu ostavku kako bi spasio vlastito dostojanstvo.

Čak i najvjerniji kadrovi u RS-u svjesni su da gube poziciju važnu institucionalnu poziciju u RS-u koja bi imala itekakav utjecaj pred predstojeće lokalne izbore sljedeće godine, osobito u Srebrenici čiji gubitak Bošnjaci predbacuju upravo Izetbegoviću.

S druge strane i HDZ BiH sprema politički odgovor na Bakirove kaskaderske poteze izbacivanjem SDA iz HNŽ-a koja cijelo vrijeme blokira rad Skupštine i proces uspostave vlasti, upravo preko Šerifa Špage koji je praktično odbačen iz stranačkih tijela.

Nema sumnje da je hercegovački SDA ponajveći gubitnik stranačkog Kongresa bez ijednog značajnijeg imena u Glavnom odboru SDA kao tijelo koje kreira stranačku dinamiku i raspodjelu pozicija na svim razinama.

Iz Gradskog odbora mostarskog SDA uvelike se govori da je i ministarstvo obrazovanja pred gubitkom te da nakon održanog Kongresa gdje su izgubili pozicije teško mogu inzistirati na tome resoru, nakon što je HDZ BiH ostvario ponajbolji rezultat u posljednjih 20 godina na županijskoj razini. Najveći gubitak i de facto slom SDA slijedi ukoliko dođe do izbora u Gradu Mostaru, za kojeg se mostarski HDZ uvelike priprema na gradskoj i županijskoj razini, osobito nakon zajedničkih sastanaka županijske razine s vrhom stranke i Draganom Čovićem koji su održani posljednjih dana u stranačkoj središnjici.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka