Menu

Valentin "gleda naopačke": Inzko je kriv za nesreću

  • Napisao/la  dnevnik.ba
  • 1 komentar
Valentin "gleda naopačke": Inzko je kriv za nesreću

Najveću odgovornost za krizu vlasti u Federaciji BiH snosi upravo aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je svojom nezakonitom intervencijom spriječio donošenje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH,

kao jedinog ovlaštenog organa - naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u propratnom pismu glavnom tajniku UN Ban Ki Moonu, uz Deveto izvješće RS-a upućeno Vijeću sigurnosti-a UN.

Dodik ocjenjuje kako visoki predstavnik posvećuje veliki dio svog izvješća kritici pojedinih rukovoditelja RS-a i to "ne zbog njihovih postupaka, već zbog slobodnog izražavanja mišljenja, uvjerenja i ideja“.

-Takve kritike od diplomate koji prisvaja nezakonite ovlasti da smjenjuje izabrane sužnosnike jednostranim ukazom, protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava, mogle bi se protumačiti kao pokušaj gušenja slobode izražavanja, tvrdi Dodik.

Navodi da se jedina značajna kritika aktivnosti Vlade RS-a tiče odluke RS-a da privremeno dodijeli matične brojeve novorođenoj djeci nakon što ih je BiH prestala izdavati.

-Odluka Republike Srpske da dodjeljuje matične brojeve predstavlja privremeni "most“ koji ima za cilj spriječiti da zdravstveno osiguranje djece trpi zbog političkog sukoba na razini BiH - stoji u pismu.

Dodik priznaje kako izvješće visokog predstavnika "prepoznaje kako je neuspjeh BiH da riješi situaciju stvorio ozbiljne komplikacije običnim građanima s novorođenom djecom" ali dodaje kako je "njegova posvećenost centralizaciji toliko jaka da on čak osuđuje i privremenu mjeru RS za zaustavljanje ovih teškoća dok se spor na razini BiH ne riješi".

Inzkov izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, tvrdi Dodik, nastoji oduzeti legitimitet naporima RS, usmjerenim k očuvanju ustavne podjele nadležnosti između entiteta i BiH, prikazujući ih kao pokušaj "nazadovanja u provođenju Daytonskog sporazuma, što je zamjena teza koja okreće stvarnost naglavačke".

Komentirajte na članak

0
na vrh članka