Menu

BOŠNJAČKI DVOJAC U PREDSJEDNIŠTVU BIH Komšić i Džaferović u Kabulu održali sastanak s predsjednikom Afganistana

BOŠNJAČKI DVOJAC U PREDSJEDNIŠTVU BIH Komšić i Džaferović u Kabulu održali sastanak s predsjednikom Afganistana

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugi bošnjački član Željko Komšić i prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović susreli su se danas s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem, a dočekani su u predsjedničkoj palači u Kabulu uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informirali ga o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji “Odlučna podrška” i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Predsjednik Afganistana upoznao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine s aktualnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka s predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se s generalom Gilesom Hillom, zamjenikom zapovjednikom misiје “Оdlučnа podrška”. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije “Odlučna podrška” za 2020. godinu. General Hill јe zahvalio za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u misiji “Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s veleposlanikom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu./HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka