Menu

IZETBEGOVIĆ: Nećemo pristati na odlazak stranih sudaca, nikakve blokade nas neće na to natjerati

IZETBEGOVIĆ: Nećemo pristati na odlazak stranih sudaca, nikakve blokade nas neće na to natjerati

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, komentirajući posljednju najavu blokade rada institucija Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kazao da politički dužnosnici iz tog entiteta, predvođeni Miloradom Dodikom, već 15 godina izazivaju krize u BiH, te da se taj trend pojačava.

– Oni smatraju da iz Daytonskog mirovnog sporazuma, kao sa švedskog stola, imaju pravo uzimati ono što im odgovara, a odbacivati ono što im se ne sviđa. I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podjela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovito na štetu najbrojnijeg naroda, ali Daytonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primjenjivat će se u cijelosti. Ustavni sud s neovisnim i profesionalnim stranim sudcima je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće natjerati da se odreknemo tog mehanizma – kazao je Izetbegović za Faktor.

Istovremeno dužnosnici iz Republike Srpske tvrde da su strani sudci u Ustavnom sudu BiH pristrasni, odnosno da su „uvijek uz Bošnjake“. Te tvrdnje su, ocjenjuje Izetbegović, besmislica.

– Pogledajte samo trenutačni saziv inozemsnih sudaca u Ustavnom sudu BiH – Talijan, Moldavac i Makedonka. Po kojem osnovu bi bili pristrasni, naročito u korist bošnjačke, odnosno muslimanske strane, kako nas naziva Milorad Dodik? To su sudci profesionalci, referentni i stručni ljudi koji mogu biti pristrasni samo u korist Ustava BiH i vladavine zakona u ovoj zemlji – izjavio je Izetbegović.

Prokomentirao je Izetbegović i mogućnost usvajanja novog zakonskog rješenja, koje bi podrazumijevalo odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

– U ovom trenutku je potpuno neprihvatljivo, a pitanje je hoće li ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje riješimo u paketu – kazao je predsjednik SDA.

Ovakvom politikom dužnosnika iz RS se, tvrdi Izetbegović, nanosi već dugo šteta svim građanima BiH, ali ta šteta, dodaje, mnogo teže pada stanovnicima RS-a.

– Federacija je ekonomski jača, sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS-a, plaće i mirovine su nešto više, dug po glavi stanovnika je bitno niži, skoro 90 posto stranih investicija i turista dolazi u ovaj entitet. Politika koju pokušava voditi vodstvo RS-a kontinuirano nanosi štetu i patnju građanima ovog entiteta, tvrdi Izetbegović./HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka