Menu

DŽAFEROVIĆ: Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH udar na Daytonski sporazum

DŽAFEROVIĆ: Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH udar na Daytonski sporazum

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane političkih predstavnika iz Republike Srpske kazneno je djelo i izravno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, naveo je prvi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u reakciji na odluku predstavnika RS na razini BiH da obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti tijela BiH, do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strani suci u njemu, dio su Daytonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti. Svi koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Daytonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Daytonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Daytona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Daytonu , a to su prije svega entiteti – naveo je Džaferović, prenosi Avaz.ba.

Istaknuo je kako je krajnje vrijeme za reakciju pravosudnih institucija BiH, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma.//

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka