Menu

Denis Šulić izabran za potpredsjednika NSRS, bošnjački zastupnici osporavaju mu legitimitet

Denis Šulić izabran za potpredsjednika NSRS, bošnjački zastupnici osporavaju mu legitimitet

Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izabran je večeras za potpredsjednika Narodne skupštine RS (NSRS) iz reda bošnjačkog naroda.

Za Šulića je glasovalo 50 zastupnika, protiv su bila dva, a šest suzdržanih.

Uoči glasovanja, zastupnica Zastupničke skupine “Zajedno za BiH” Begija Smajić ukazala je da Denis Šulić nema legitimitet bošnjačkog naroda te da je njegovo imenovanje još jedan vid diskriminacije nad Bošnjacima.

„Ne želimo prebrojavati krvna zrnca nikome, ali tijekom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima“, rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a tokom večerašnje sjednice.

Šef zastupničkog Kluba SNSD-a Igor Žunić kaže da Šulić ima legitimitet biti potpredsjednik Narodne skupštine RS, „jer se uvijek izjašnjavao kao Bošnjak te da je na izborima dobio glasove svih naroda u Gradišci“.

Zanimljivo je primijetiti da bošnjački politički predstavnici osporavaju legitimitet Denisa Šulića, a u trostrukom nametanju Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH velika većina ih ne vidi ništa sporno i protive se izmjenama Izbornog zakona i provedbi presude Ljubić koji bi tu nepravdu i anomaliju otklonili.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka