Menu

Vijeće ministara zasjeda izvanredno: Što će BiH poduzeti s novim valom migranata?

Vijeće ministara zasjeda izvanredno: Što će BiH poduzeti s novim valom migranata?
Vijeće ministara BiH danas će održati izvanrednu sjednicu, drugu po redu u ovom sastavu. Na dnevnom redu su samo dvije točke dnevnog reda: koronavirus i migranti.
Odnosno, na dnevnom redu je informacija o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim koronavirusom (COVID – 19) čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH, te Informacija o migrantskoj krizi čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.
Kada je riječ o migrantskoj krizi, koja na granici Grčke i Turske poprima novu dimenziju i predstavlja potencijalno još veću humanitarnu krizu za Europu, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić jučer je rekao kako naša zemlja nije spremna za novi val migranata s Bliskog istoka te kako nema razloga da BiH ne postavi vojsku na svoje granice, kao što to čine druge zemlje, piše Klix.ba.
"Jedino ukoliko zemlje Europske unije ponude jedinstven odgovor, a mislim i vidim da hoće, možemo zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna do sada neviđenih borbi živim ljudskim tijelima da se vrši preseljavanje ljudi s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva. BiH nije spremna dnevnio primiti po 10.000 migranata.
Znate i sami da se teško nosimo s brojem od nekoliko tisuća migranata koji su stalno tu. Očekujemo da će zemlje Europske unije biti odgovorne i čvrste u svom odgovoru te da nećemo imati situaciju da se područje naše regije smatra dijelom koji ne zanima Europsku uniju. Odgovor mora biti sveeuropski, snažan i očekujem da će to tako i biti", istaknuo je Radončić.
Kada je riječ o koronavirusu, krizni stožeri preporučili su osnovnim i srednjim školama da ekskurzije i školska putovanja ne organiziraju u zemlje i područja gdje su evidentirani slučajevi koronavirusa. Također, pozvali su učenike i nastavnike, s obzirom da je sezona i gripe, da u slučajevima respiratornih zdravstvenih problema ne dolaze u školu.
Ista preporuka važi i za odagajatelje i roditelje koji u slučajevima ovakvih zdravstvenih problema djecu ne trebju dovoditi u vrtiće.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka