Menu

Josip Brkić : Proširenje najjače sredstvo EU

Josip Brkić : Proširenje najjače sredstvo EU

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Berlinskog procesa u Skoplju, čiji je cilj ojačati regionalnu suradnju među zemljama zapadnog Balkana i ubrzati njihovo pristupanje Europskoj uniji.

Sastanak je održan u okviru zajedničkog predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Bugarske Berlinskim procesom.

Na sastanku je istaknuta potreba za nastavkom reformi u zemljama zapadnog Balkana kao i snažnija regionalna suradnja u svjetlu europske integracije.
Zamjenik Brkić je u svom obraćanju na plenarnom zasjedanju, koji je predstavljao neformalni forum formata „Gymnich“, u raspravi o EU perspektivi zapadnog Balkana ocijenio da je proširenje najjače sredstvo EU koje omogućuje promociju i jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta.

Naglasio je da je EU, koja je formalno predana Solunskoj agendi, uložila značajan politički, poljoprivredni i simbolički kapital u ovu regiju.

Međutim, dodao je, stvarnost je složenija, a proces europskih integracija usporen. Upozorio je da, u tom slučaju, prijeti činjenica da ''umor od pridruživanja'' zamijeni ''umor od proširenja''.

Zamjenik Brkić je posebno istaknuo da članice EU ne bi trebale oklijevati u pogledu perspektive pridruživanja zapadnog Balkana nakon ispunjenja uvjeta.

Dodao je da bez jasne perspektive pristupanja, uvjetovanost ne može potaknuti sistemske i održive reforme.

- Svi se ovdje nadamo kako ćemo vidjeti jasan signal započinjanja razgovora o pridruživanju EU s našim prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. BiH se sa svoje strane nada da će joj u bliskoj budućnosti biti dodijeljen status kandidata. Radujemo se Summitu EU - zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu kao i Summitu Berlinskog procesa do kraja godine u Sofiji jer su to važni skupovi koji daju snažnu i vjerodostojnu poruku da je budućnost zapadnog Balkana u EU - rekao je Brkić te dodao da regija mora nastaviti naporan rad i reformski proces na putu do punopravnog članstva u EU.

Pored plenarnog zasjedanja, Brkić je nazočio i radnom ručku na kojem su ministri vanjskih poslova Berlinskog procesa razmijenili mišljenja o ostvarenim rezultatima u okviru ove inicijative i budućim koracima ka strukturiranoj regionalnoj suradnji.

Tom prilikom je ocijenio da je suradnja unutar Berlinskog procesa ojačala suradnju u regiji, u smislu realizacije određenih regionalnih projekata u korist građana te istaknuo da se BiH zalaže za daljnje jačanje regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa.

Uoči ministarskog sastanka, na temelju pozitivnog iskustva sa Samita u Poznanu, održan i je Forum think-tankova, u organizaciji Instituta za demokraciju „Societas Civilis“ iz Skoplja i bugarskog predstavništva Europskog vijeća za vanjske poslove.

Zamjenik Brkić je, u okviru foruma, sudjelovao na panelu posvećenom vladavini prava, migraciji, sigurnosnim i hibridnim prijetnjama.

Na marginama sastanka u Skoplju, uz ostale kraće bilateralne susrete, zamjenik Brkić se sastao s ministricom za europsko susjedstvo i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Wendy Morton. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, euroatlantskim integracijama, predstojećem posjetu princa od Walesa BiH, trgovinskim pregovorima nakon Brexita i podrški BiH kandidaturi britanskog suca u Međunarodnom kaznenom sudu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka