Menu

Galama je počela kada se sa Zagreb summita čulo da su Hrvati neravnopravni

Galama je počela kada se sa Zagreb summita čulo da su Hrvati neravnopravni

Uz Zdenka Ćosića, predsjednika Vlade ŽZH, u novoj emisiji “Iz prve ruke” TV Herceg Bosne gostovao je i Pejo Gašparević, novinar Hine. Govorilo se o reakcijama iz Sarajeva na najavljenu komemorativnu misu za žrtve Bleiburga i križnih puteva, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan kako je doživio optužbe iz Sarajeva u kojima se čak imputira Katoličkoj crkvi da misom za žrtve komunističkog režima želi rehabilitirati NDH, ustaške zločine i ustaški pokret, Gašparević kaže da treba primijetiti kontekst u kojemu se dogodila ova “galama” oko mise za bleiburške žrtve.

“To se dogodilo tik nakon online summita Europske unije kojemu je Hrvatska bila domaćin i na kojemu je ponovno aktualizirano pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH i na kojem su ponovno upućeni pozivi da se riješi pitanje nacionalne neravnopravnosti Hrvata u BiH i očito da je to ljudima koji su protiv mise zasmetalo”, kaže Gašparević dodajući da se za održavanje mise zna od prije 2-3 mjeseca te da se šutjelo, a galama je počela kada se iz Zagreba čulo da su Hrvati neravnopravni.

Mišljenja je da je ovakva reakcija političkog Sarajeva smišljena s ciljem da se pokušaju disciplinirati Hrvati u BiH, ali i RH koja je na dnevni red stavila neravnopravnost Hrvata.

Novinar Hine kaže da je gore navedeno samo manifestni dio, a da u pozadini očito aktivno djeluju oni koji rade po programu Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

“On je u svojoj knjizi rekao da nema koegzistencije između neislamskih društvenih poredaka tamo gdje je islam u većini. Ta galama je prilično komplementara toj odrednici iz Islamske deklaracije tako da ovo ne bih svodio na dnevnopolitičku svrhu. Ovo, po meni, ima dublju pozadinu jer kako to da odjednom smeta vjerski obred ljudima koji se kao zalažu za ljudska prava, dostojanstvo, a odjednom se želi uskratiti pravo na misu kao u najcrnja komunistička vremena”, rekao je.

Napominje da se bošnjački politički vrh reagiranjem na misu u Sarajevskoj katedrali 9. svibnja (na dan Europe i dan pobjede nad fašizmom), iako se za njeno održavanje znalo dosta ranije, želio pozicionirati kao pobjednik u ratu i u miru u BiH te da se prema njima sve želi krojiti. Mišljenja je da im takve pretenzije neće podržati ni Bruxelles ni Washington.

-Vidjeli smo da je Ambasada SAD-a pozvala da se ne koristi retrogradna retorika u ovom slučaju i da se ne revidira povijest, što se i ne čini ovom misom. Ima jedna vrlo važna rečenica u tom priopćenju, a kaže se da treba poštivati povijest Drugog svjetskog rata u njegovoj sveukupnosti. Ta sintagma “u njegovoj sveukupnosti” je prevažna jer se odnosi na žrtve sa svih mogućih strana koje su stradale u II. sv. ratu. Dakle, i na one žrtve za koje će se moliti u sarajevskoj katedrali, rekao je Gašparević.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka