Menu

Dodik pozvao na raspodjelu sredstava od MMF-a, za održavanje lokalnih izbora nema sredstava jer je SIP BiH nezakonit

Dodik pozvao na raspodjelu sredstava od MMF-a, za održavanje lokalnih izbora nema sredstava jer je SIP BiH nezakonit

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović pozvali su guvernera Središnje banke BiH da izvrši raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako je to navedeno u Pismu namjere, jer postoje svi neophodni dokumenti i uvjeti da se to učini.

Dodik je nakon današnjeg sastanka izaslanstava SNSD-a i HDZ-a BiH u Istočnom Sarajevu rekao da je dogovoreno da se sredstva MMF-a podijele tako da Republici Srpskoj ide 38 posto, ostalo Federaciji BiH, a po pola posto oba entiteta da upute Brčko distriktu za financiranje određenih aktivnosti, imajući u vidu da je Distrikt u zajedničkom vlasništvu oba entiteta.

On je naveo da što se tiče FBiH, 50 posto pripadajućih sredstava ide na federalne račune, a ostalo se dijeli županijama po kriterijima koji postoje u tom entitetu, prenijela je Srna.

“Sada se ta odluka ne poštuje u dijelu neprihvaćanja da se to utvrdi kao obaveza federalnih vlasti da novac podijeli županijama i zbog toga su sredstva MMF-a blokirana”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dodik je naveo da su procedure poznate do sada u aranžmanima s MMF-om ispoštovane i da guverner Centralne banke BiH nema nijedan razlog da ta sredstva ne podijeli kako je predviđenom Pismom namjere u kome su navedene ovakve proporcije vezano za entitete i županije.

On je podsjetio da su Pismo namjere usvojilo Fiskalni vijeće BiH, a prethodno sve razine vlasti u BiH.

“Ovo je nepotrebno i dodatno opterećuje odnose u BiH, koja gubi kredibilitet u smislu situacije da smo te novce tražili hitno, a one više od mjesec stoje blokirane”, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je napomenuo da i drugi plasmani s EU prate sredstva MMF-a, te da postoji problem ako ona ne dođu do krajnjeg korisnika.

Dodik je rekao da Parlamentarna skupština BiH treba predstavljati skupštine i parlamente s drugih razina, ali da pokušava uraditi nešto što nije po Ustavu.

“Osnovna zloupotreba je vezana za Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH). Postoje sredstva koja se mogu odobriti iz privremenog aranžmana za održavanje lokalnih izbora, ali je problem nelegalno izabrano Povjerenstvo”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, nije poštovano nekoliko stvari koje predviđa zakon, prije svega, natječaj za članove Povjerenstva, situacija da se biraju oni koji nisu politički angažirani, te da SIP koji je u mandatu ne može otići s pozicije sve dok se ne implementiraju zadnji rezultati izbora, a to nije urađeno u FBiH.

“Izbori se trebaju održati u legalnoj i legitimnoj atmosferi, a to nije atmosfera u kojoj imate nelegitimno izabrano Povjerenstvo. Spekulacije idu za tim da imate politički motivirano Povjerenstvo koja će služiti jednoj politici ili polutkama kako bi mogli bez ikakvih osnova kreirati sam izborni rezultat, što je krajnji cilj”, naveo je Dodik.

On je istaknuo da sredstva nisu problem, već da je problem Središnje izborno povjerenstvo, te dodao da su sudovima upućene primjedbe zbog nezakonitog izbora članova Povjerenstva i da se čeka njihova odluka.

Govoreći o odnosima SNSD-a i HDZ-a, Dodik je ocijenio da ove dvije stranke imaju dobru suradnju i da otvoreno razgovaraju o svim problemima, pri čemu je istaknuo određene loše i neprihvatljive poteze Parlamentarne skupštine BiH, poput nelegalnog izbora članova SIP-a.

Prema njegovim riječima, ako SIP ne bude konstituiran u skladu sa zakonom, veoma je upitno ne samo održavanje lokalnih izbora, nego i donošenje proračuna institucija BiH.

Dodik je naveo da je razgovarao i s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem o funkcioniranju Vijeća ministara i imenovanjima u određenim institucijama i agencijama na razini BiH, poput Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH i Regulatorne agencije za komunikacije RAK BiH, odnosno o deblokadi tih procesa.

Lider SNSD-a rekao je da odnose s HDZ-om ne mogu pokvariti ni turbulencije u Hercegbosanskoj županiji.

On je pojasnio i situaciju vezi s informacijom ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudinom Radončićem o 3.000 ilegalnih migranata iz Pakistana koji su od veleposlanika BiH u toj zemlji Sakiba Forića dobili lažne vize, ističući da je to zloupotreba položaja, o čemu treba povesti istragu i obavijestiti javnost.

Dodik smatra da je u ovom slučaju veoma sporna i uloga vodećih bošnjačkih političara u BiH, kao i njihova ukupna politika prema migrantskoj krizi.

On očekuje da se uskoro službeno oglasi i Tužiteljstvo BiH.

“Mi u Republici Srpskoj nećemo otvarati migrantske kampove”, poručio je Dodik, i istaknuo da je za hitnu i bezuvjetnu deportaciju svih ilegalnih migranata iz BiH.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka