Menu

MIKULIĆ: Izetbegović krši Ustav, s njim dogovora nema

MIKULIĆ: Izetbegović krši Ustav, s njim dogovora nema

Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), kazao je za Bild.ba kako Izetbegović krši Ustav BiH te da je nemoguće postići dogovor s njim bez vanjskog pritiska.

U prijetećem tonu Bakira Izetbegovića koji je opet Hrvate proglasio manjinom danas je završen još jedan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA.

Izetbegović je kazao kako bez formiranja federalne vlade nema razgovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH, a s čim se ne slaže Čović.

– SDA će inzistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Bolje je sve odgoditi dok se ne završe izbori. Čemu izmjene Izbornog zakona, ako se neće implementirati rezultati izbora – kazao je Izetbegović nakon sastanka s Čovićem.

On je rekao da je Čoviću poručio da ne može manjina poništavati volju većine te da se mora odustati od mehanizama koji to koče.

Sugovornik portala Bild.ba Martin Mikulić koji je i predsjednik HSPF-a, Izetbegovićeve izjave ocjenio je protuustavnim.

– Bakir Izetbegović je današnjim izjavama samo potvrdio svoje uvjerljivo etabliranje u najvećeg rušitelja i predvodnika dezintegracije Bosne i Hercegovine. Nakon što je prije nekoliko dana otvoreno priznao svoje protuustavno djelovanje najavivši “spuštanje slučaja Komšić na niže razine”, danas je nastavio sa protuustavnom i šovinističkom retorikom usmjerenom prema Hrvatima – kazao je Mikulić.

Izetbegović, dodaje predsjednik HSPF-a, negira temeljne postavke bh. Ustava.

– Izetbegović to čini upornim plasiranjem narativa o “teroru manjine (Hrvata) nad većinom (Bošnjacima)”. Takva retorika je protuustavna jer natkrovljujuće Ustavno načelo konstitutivnosti nema apsolutno nikakve veze sa brojnošću bilo kojeg konstitutivnog naroda. Negirati kolektivna prava hrvatskom narodu, odnosno njegovim političkim predstavnicima da suvereno i autonomno donose odluke znači negirati temeljnu postavku Ustava BiH – ocijenio je Mikulić.

Mikulić je komentirao i ono što se pita Izetbegović, postavivši protupitanje:

– Izetbegović se potom pita čemu služe izbori ako se neće implementirati, ali je pravo pitanje zapravo čemu služe izbori ako se na njima neprestano krši Ustav, odnosno njegovo natkrovljujuće i vrhovno načelo? Čemu služe izbori ako se na njima gazi izborna volja bilo kojeg konstitutivnog naroda? – rekao je Mikulić.

Podsjeća i kako SDA nikada nije predložila bilo kakav prijedlog Izbornog zakova.

– Ustavni sud BiH je o tome dao svoj pravorijek još 2016. godine kada je ocijenio da Izborni zakon BiH nije u skladu s odredbom Ustava koja kaže kako je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja koja funkcionira temeljem slobodnih i demokratskih izbora. To bi u svakoj normalnoj zemlji značilo alarmantno stanje te bi se tražilo što hitnije usklađivanje Izbornog zakona sa Ustavom, jer do tog trenutka niste ni slobodna ni demokratska zemlja. Međutim, SDA na čelu sa Izetbegovićem tada nije uputila apsolutno nijedan prijedlog o izmjeni Izbornog zakona – podsjetio je Mikulić.

Mikulić je stava da za BiH rješenja nema dok bošnjačke stranke ne budu poštovale Ustav. To se, po njegovim riječima, neće dogoditi bez vanjskog pritiska.

– Sve ovo zapravo svjedoči da čelnik najjače bošnjačke stranke odbija poštovati Ustav BiH i njegove temeljne postavke, a samim time i Daytonski mirovni sporazum. U takvom ozračju punom nepovjerenja ne vidim apsolutno nikakvu mogućnost da dođe do unutarnjeg dogovora. Rješenje će se moći postići tek kada (pro)bošnjački politički akteri počnu poštovati Ustav BiH, kao i ključnu Odluku Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Međutim, to se u skorije vrijeme i bez izvanjskog pritiska zasigurno neće dogoditi – zaključio je Martin Mikulić u izjavi za Bild.ba./HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka