Menu

Zimska škola Političke akademije HDZ BiH na Kupresu

Zimska škola Političke akademije HDZ BiH na Kupresu

Tijekom trodnevne Zimske škole Političke akademije HDZ BiH u proteklom tjednu, koja je održana u organizaciji Političke akademije HDZ BiH i partnerske Zaklade Hanns Seidel na Kupresu, polaznici II. generacije HDZ BiH su imali predavanja, debate i radionice sa središnjim temama vezanim za Europsku uniju. Predavači na Zimskoj školi PA HDZ BiH su bili ugledni predavači i stručnjaci iz BiH i Hrvatske koji su kroz svoja specifična predavanja i radionice analizirali pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Na početku održavanja Zimske škole Političke akademije HDZ BiH sudionike i goste pozdravili su Perica Romić, načelnik Kupresa, Aleksandra Markić Boban, ravnateljica zagrebačkog ureda njemačke Zaklade Hanns Seidel i Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH.

Prvoga dana, prvo predavanje kao uvod u rad Zimske škole, je održao prof. dr. Iko Skoko s Filozofskog fakulteta u Mostaru na temu "Doktrinarna nota - sudjelovanje katolika u političkom životu", zatim Darija Ramljak, pomoćnica ravnateljice Uprave za europske integracije Vijeća ministara BiH (DEI VM) na temu "BiH na putu u Europske integracije" a  mr.sc. Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Zaklade HSS Zagreb, održala je predavanje na temu "Europske vrijednosti"  u kojem je govorila o načelima, vrijednostima i aktualnosti kršćanske demokracije danas.

Drugoga dana je prof. dr. Nevenko Herceg održao predavanje na temu " Politika okoliša u EU: Dosljednost u provođenju proklamiranog". Raščlanjujući različitost pojmova ekologije, politike okoliša i zaštite prirode, teoretski i praktično, prof. dr. Herceg je govorio o stupnju izvršenja europskih ekoloških standarda u Bosni i Hercegovini. Prof. dr. Mladen Puškarić, Hrvatski studiji Zagreb, tijekom svog predavanja na temu "Povijest EU integracije" je govorio o kronologiji i procesu stvaranja pravno-političkog okvira za europske integracije a Davor Ivo Stier, zastupnik u Saboru RH i međunarodni tajnik HDZ-a, je približio hrvatska iskustva na putu u EU održavši predavanje na temu "Iskustva RH na putu u EU", čime je potaknuo sudionike na diskusiju s temom značaja ulaska Hrvatske u zajednicu europskih država za predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Trećeg, posljednjeg dana, predavanje o učinkovitim javnim nastupima koje je održao mr. sc. Vinko Vukadin bilo je uvod u radionicu–debatu radnog naziva "BiH i EU" u kojoj su predstavnici polaznika škole praktičnim javnim nastupom, usvajajući teze iz odslušanih predavanja, vodili raspravu o ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Pored četrdesetak polaznika II. generacije Političke akademije HDZ BiH, aktivni sudionici bili i alumnisti Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i PA HDZ BiH.

Zimsku školu je posjetila novoizabrana Uprava Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta koju predvodi ravnatelj Srećko Prusina s članovima prof. Zdravkom Kedžom i Davorom Ivom Stierom.

Rad Zimske škole Političke akademije HDZ BiH je ocijenjen izvrsnim od strane polaznika, predavača i dužnosnika, a tijekom zaključivanja rada rukovodstvo Političke akademije HDZ BiH je najavilo početak drugog semestra, kao i neke nove projekte.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka