Menu

Hrvatske se županije sve više bune jer im Federacija otima novac

Hrvatske se županije sve više bune jer im Federacija otima novac

”U cijeloj priči je jako negativna uloga federalnih vlasti, koje svake godine uzimaju sve više novca, a iz Sarajeva u Mostar se vraćaju sve manji iznosi”, stoji u tekstu Večernjeg lista o proračunu Hercegovačko-neretvanske županije u kojem nedostaje između 10 i 15 milijuna maraka kako bi županija mogla ispuniti sve predviđene obveze.

Iste poruke dolaze i iz Zapadnohercegovačke županije gdje su prosvjedovali prosvjetni radnici, a tamošnje ministarstvo financija reklo je kako do smanjenja plaća mora doći zbog nedovoljnog povrata novca od poreza, koji ostaje u Sarajevu.

O neravnopravnoj raspodjeli novca i lošem financijskom stanju u županijama govoreno je i na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj početkom tjedna te je navedeno kako je riječ o iznimno delikatnoj situaciji.

Predsjedništvo HNS tako je od županija zatražilo da naprave analizu i izvijeste Glavno vijeće Sabora s kojim mjerama je Federacija BiH opteretila županije mimo ustavnih obveza.

Zatraženo je i da se redefinira distribucija prihoda od PDV-a na razini FBiH u cilju osiguranja financijske stabilnosti županija, kao i da se prestane s uzimanjem nadležnosti od strane FBiH, a na štetu županija.

Ovakve poruke iz većinskih hrvatskih županija dolaze u vrijeme priprema za preustroj Federacije BiH i kada je američko veleposlanstvo aktivno krenulo u promjene sustava na kojem funkcionira taj entitet. Američki veleposlanik u BiH, Patrick Moon, rekao je kako bi promjene trebale rezultirati jeftinijom i jednostavnijom administacijom.

Moon je, imenovavši stručnjake koji će raditi na prijedlogu reforme, pojasnio kako je Federacija BiH ”previše složena, previše skupa i ne služi najboljim interesima građana”.

Županije u Federaciji su u velikim dugovima, a dužne su više od 500 milijuna KM samo po osnovi kredita, koji su išli preko Federacije. Najviše je zadužena Zapadno-hercegovačka županija s oko 46 milijuna KM dugovanja, potom Hercegovačko-neretvanska s oko 43 milijuna maraka, dok su Srednjobosanska, Hercegbosanska i Posavska dužne po 12, odnosno deset milijuna KM. Stoga ne čude poruke iz pojedinih županija o neravnopravnoj podjeli novca u vrijeme kada se ispipava teren za moguće promjene koje bi dovele do boljeg funkcioniranja Federacije.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka