Menu

Šestorka traži rješenja za ‘Sejdić - Finci’, sastanak lidera 16. veljače

Šestorka traži rješenja za ‘Sejdić - Finci’, sastanak lidera 16. veljače

Sastanak lidera šest političkih stranaka, prema posljednjem dogovoru, bit će 16. veljače u Sarajevu. Iako je prvotno sastanak bio planiran 14. veljače, termin je pomjeren zbog obveza pojedinih članova šestorke. Domaćin je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH i državni ministar sigurnosti. Prema planu, lideri bi trebali razgovarati o europskom putu BiH te aktualnim političkim pitanjima. Prioritet SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SNSD-a i SDS-a je traženje rješenja oko izvršenja presude suda u Strasbourgu u slučaju ‘Sejdić - Finci’.

Europska unija je liderima poslala jasnu poruku kako je rješenje izmjena Ustava, kako je naloženo u presudi ‘Sejdić - Finci’, prva stvar koju trebaju u idućem razdoblju riješiti ili će se poduzeti ozbiljne sankcije, kako prema BiH, tako i pojedincima odgovornim za eventualni neuspjeh. Predsjednici stranka odlučni su da se rješenje nađe, i to prije isteka roka koji je pred njih postavila Europska unija.

- Određena neslaganja postoje i pokušat ćemo i na ovom sastanku u Sarajevu i na idućim susretima tražiti načina da se postigne dogovor i da Europskoj uniji damo jasan znak kako smo opredijeljeni za europski put BiH, odlučni su lideri. Cijeli ovaj tjedan s predstavnicima stranaka razgovore su vodili dužnosnici iz Ureda posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini kako bi se iznijela viđenja svih stranaka, sagledali prijedlozi i pokušali približiti stavovi. Prema najavama, konačan dogovor se očekuje u travnju u Mostaru, što je prije nekoliko dana potvrdio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka