Menu

Nema povjerenja među ministrima, Vlada uopće ne funkcionira

Nema povjerenja među ministrima, Vlada uopće ne funkcionira

Sinoć je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izglasano nepovjerenje aktualnoj Vladi Federacije BiH. Za smjenu je bilo 58 zastupnika, šest suzdržanih i 26 protiv. Parlamentarna većina odlučna provesti rekonstrukciju Vlade sukladno dogovoru četvorice lidera. Kako se moglo i očekivati, zastupnici SDA, Boljitka i HSP-a jučer su na sve načine nastojali spriječiti ili barem prolongirati odluku o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Brojna prepucavanja

Zastupnici SDA su iznijeli tumačenje po kojem još nije istekao tridesetodnevni rok za očitovanje Vlade o smjeni, a Boljitak i HSP su zasebnim zahtjevima tražili prolongiranje sjednice. Nakon tri sata prepucavanja i proceduralnih igara odlučeno je da se Zastupnički dom, ipak, očituje o zahtjevu većine zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Predsjednici četiri stranačka kluba koji su podnijeli inicijativu prije izglasanog nepovjerenja još jednom su objasnili razloge za smjenu Vlade, a ključni je svakako, da njezin trenutačni sastav ne odražava volju postojeće parlamentarne većine. Postojeću situaciju je vrlo otvoreno opisao šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara. - Nema dvojbe da je ovdje samo stvar opstrukcije, produžiti vrijeme u kojem će se obnašati vlast, a to znači jednako čerupanje novca građana Federacije, za osobne političke svrhe - kazao je Čavara, izazvavši brojne reakcije SDA, ali i polemiku o tome kako su se kupovali glasovi u vlasti.

 

Zastupnicima se prije izjašnjavanja obratio i federalni premijer Nermin Nikšić koji je potvrdio da aktualna Vlada nema kapacitet za donošenje važnih odluka te da u ovom trenutku nije sposobna odlučivati o značajnim pitanjima, kao što su imenovanja u javnim poduzećima. Dodatni problem na koji je ukazao Nikšić je nedostatak povjerenja među članovima Vlade. - Cijenim da je vrijeme omogućiti parlamentarnoj većini kreiranje izvršne vlasti, što je ne samo elementarni demokratski standard već ustavna obveza svih izabranih i imenovanih dužnosnika u Federaciji BiH - izjavio je Nikšić. U brojnim rasprava ukazano je i na činjenicu da se izglasavanjem nepovjerenja Vladi u entitetskom parlamentu sva odgovornost za nastavak krize prebacuje na predsjednika FBiH koji ima značajnu ulogu u imenovanju nove vlade.

Drugo poluvrijeme

Ipak, samim izglasavanjem nepovjerenja sužava se mogućnost djelovanja Vlade u “tehničkom mandatu“, na što je jučer, kao važnu posljedicu ove odluke, ukazao predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović. Međutim, šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović tvrdi da izglasavanje nepovjerenja Vladi u Zastupničkom domu “ne znači ništa“. Najavljuje “drugo poluvrijeme“ u Domu naroda. - Mi ćemo u Klubu Bošnjaka inicirati i tražiti da se ova odluka stavi u provjeru pod vitalni nacionalni interes. Smatramo da se na ovakav način ne može igrati s institucijama Federacije, pogotovo ne s Vladom FBiH, jer srušiti Vladu, a nemati mogućnost i način da imenujete novu je neodgovoran posao - kazao je Osmanović.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka