Menu

Cirkus se nastavlja: Iz Ureda predsjednika Federacije BiH odaslan dokument s krivotvorenim potpisom mrtve osobe

Cirkus se nastavlja: Iz Ureda predsjednika Federacije BiH odaslan dokument s krivotvorenim potpisom mrtve osobe

Trakavica  oko imenovanja nove Vlade Federacije BiH se nastavlja. Dok iz Ureda predsjednika Federacije BiH, koji se nalazi u Južnoj Koreji, tvrde kako čekaju provjeru za jednog od sudaca Ustavnog suda, suprotstavljena ih strana optužuje kako se na prijavi protiv jednog od sudaca nalazi krivotvoreni potpis umrle osobe.


Iako je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir usuglasio usmeno s dvojicom potpredsjednika i osobno potpisao odluku o imenovanju troje kandidata za suce Ustavnog suda FBiH - Dragice Dragičević, Mladena Srdića i Šahbaza Džihanovića, taj prijedlog još ne može biti proslijeđen na izjašnjavanje Domu naroda Federalnog parlamenta, javlja Fena.

Iz Tužiteljstva BiH, naime, još nije stigla povratna informacija zatražena povodom prijave o Džihanoviću, a koja je u međuvremenu stigla u Budimirov ured i čiji se sadržaj odnosi na Džihanovićevu navodnu zlouporabu položaja u jednom razdoblju, 2007. godine.

-Iz Federalne uprave policije, od koje je, pak, zatražena provjera imena potpisnika te prijave, stigao je pismeni zahtjev da dodatno preciziramo koje konkretno podatke trebamo o toj osobi i u koju svrhu, izjavio je Agenciji FENA voditelj ureda Predsjednika Federacije BiH Vinko Drinovac.

Predsjedniku Federacije podvaljen dopis s krivotvorenim potpisom umrle osobe

Međutim, druga strana u ovom sporu tvrdi kako je predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru od strane paraobavještajnih struktura SDA podvaljen dopis u vezi s Džihanovićevom kandidatom s krivotvorenim potpisom umrlog Ramiza Sejdića, kojeg je predsjednik FBiH uputio Tužiteljstvu BiH i na osnovu njega obustavio proces imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je za sarajevski Dnevni Avaz kako je dopis zaprimljen iz Ureda predsjednika FBiH te da će na njega biti odgovoreno.

Da je cilj SDA i Živka Budimira isključivo vezan uz blokadu odgode imenovanje ustavnih sudaca koje trebaju razmatrati njihovu zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda FBiH pri izglasavanju nepovjerenja aktualnoj vladi, svjedoči i pismeni odgovor Federalne uprave policije koji je jučer dostavljen Budimirov uredu, tvrdi Dnevni avaz.

U njemu stoji da za policiju "nije vidljivo koju je vrstu provjere potrebno provesti, kao ni svrha za koju bi se koristili podaci dobiveni provedbom provjera". Naime, Budimir je od FUP-a zatražio da se provjeri tko je podnositelj prijave Ramiz Sejdić, za koga je utvrđeno kako više nije među živima.

Moon: Razočarao nas je Budimir, postoji temelj za novu vladu

Veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon kazao je jučer, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je razočaran Budimirovim postupkom.

- Nažalost, puno je opstrukcija. Vidimo je na raznim mjestima. Razočarani smo što predsjednik Budimir nije brzo reagirao u vezi s imenovanjem sudaca u Ustavni sud FBiH da bi to dalje omogućilo i formiranje Vlade. Mislimo da bi predsjednik Budimir trebao omogućiti taj proces, jer smatramo da postoji osnova za novu vladu - kazao je Mun.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka