Menu

Zločin i kazna HSP-a

Zločin i kazna HSP-a

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine urušila se sama u sebe u svega dvije godine, koliko traju njihovi ''zvjezdani trenutci''. Ulaskom u platformašku Vladu FBiH početkom 2011. godine, HSP je dosegao svoj vrhunac političkoga djelovanja u postratnoj BiH. Pristajanje na ulogu ''smokvinoga lista'' i nekulturnim dodvoravanjem najprije SDP-u Zlatka Lagumdžije, a danas i SDA-u Sulejmana Tihića, HSP je u potpunosti razotkrio svoje shvaćanje političkoga djelovanja.

Do općih izbora iz 2010. godine HSP je bio mala, no i dalje treća po snazi, stranka bosanskohercegovačkih Hrvata. Imali su jako dobru poziciju za daljnji razvoj, no dolazak na vlast ih je u potpunosti prokazao kao nemoralne, nevješte i, u krajnjoj liniji, političare ''seljačkoga'' mentaliteta.  No, i prije te 2010. godine, dalo se naslutiti na koji način HSP-ovci shvaćaju političko djelovanje.

U razdoblju od 2006. do 2010. godine HSP je, zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerima iz HDZ-a 1990, vladao Zapadnohercegovačkom županijom, dugogodišnjim tvrdim uporištem HDZ-a BiH. Šta su partneri iz HDZ-a 1990 i HSP-a radili te četiri godine najbolje se vidi danas - županija ostala u višemilijunskom proračunskom minusu. Taj minus su napravili prvenstveno tadašnji premijer ZHŽ-a Zvonko Jurišić, inače predsjednik HSP-a te Vjekoslav Bakula (HDZ 1990) tadašnji ministar financija.

Uloga Slave Kukića

Okusivši slast vlasti i proračunskih novaca, HSP-ovci su nakon izbornoga debakla iz 2010. godine, svim silama nastojali ući u federalne tokove vlasti i novca. Tako je pod patronatom Slave Kukića, tada odanoga SDP-ovca, izvršeno spajanje SDP-a s HSP-om. Kukić je inače iz Posušja, kao i predsjednik HSP-a Jurišić te je tako premošten komunikacijski jaz između ''antifašističkoga'' SDP-a i ''ultradesničarske'' hrvatske stranke HSP-a.

No, iako su dobili unosne ministarske fotelje kao i poziciju predsjednika FBiH, u HSP-u nikad nisu mogli do kraja zanemariti činjenicu da su pristali biti aktivnim sudionikom poništavanja na izborima jasno iskazane političke volje hrvatskoga naroda u BiH. Pokušali su se opravdati kriminalnom u koji je umiješan HDZ, potom brojanjem glasova koje HDZ nije dobio na izborima te naposljetku obećavanjem izglasavanja novog zakona o Vladi FBiH koji bi jamčio da se hrvatski predstavnici u toj vladi neće preglasavati.

Ništa od navedenoga nije bilo dovoljno da se zanemari činjenica da je HSP na sebe preuzeo ulogu sramnog hrvatskoga smokvina lista u projektu izbacivanja legitmnih hrvatskih predstavnika u Vladi FBiH. U srži njihova djelovanja uvijek je bila, a i danas je, želja da se domognu novaca i to onih najslađih – proračunskih. Sjetimo se i kako je odmah po formirnaju platformaške Vlade FBiH počela pobuna HSP-ovaca iz Hercegbosanske županije koji su se našli uvrijeđenima što ih nitko ništa ne pita oko imenovanja u razne nadzorne i upravne odbore javnih kompanija koje su u raspodjeli plijena vlasti pripale HSP-u.

Budimir kao autogol, Elektroprivreda kao zlatna koka

No, pravi autogol HSP je sebi zabio imenovanjem Živka Budimira za predsjednika Federacije. ''Budimir je moj grijeh'', priča danas Zvonko Jurišić govoreći u otcjepljenu Budimira i dijela kadrova HSP-a. Budimir je od samoga početka želio zagristi znatno veći kolač od onog koji mu se nudio. Iako je na izborima iz 2010. godine dobio svega 2000 glasova, Budimir je nelegalno i na štetu vlastitoga naroda dobio šansu predsjedavati entitetom koji se u njegovoj dojučerašnjoj stranci nazivao ''grobnicom Hrvata''.

Razmirice između Jurišića i Budimira počele su još prije godinu dana kada Budimir na Saboru HSP-a nije izabran u uže rukovodstvo stranke, iako je imao ambiciju čak i preuzeti HSP od Jurišića. Uz njega je cijelo vrijeme bio i Željko Asić, zastupnik HSP-a u federalnom Parlamentu, ali i glavni operativac stranke. Asić i Jurišić su godinama bili ''prst i nokat'', no sve se promijenilo pojavom proračunskih novaca i mogućnošću privatizacije radnih mjesta u javnim poduzećima.

Zlatna koka u rukama HSP-a je Elektroprivreda HZ HB. Upravo su preko te firme i počeli na površinu isplivavati simptomi razjedinjenosti HSP-a. U posljednje dvije godine dogodilo se više incidenata u EP HZ HB u koje su bili uključeni i kadrovi HSP-a te cijela priča nije ni  mogla završiti drugačije nego jeste – potpunim urušavanjem stranke koja je svoje zvjezdane trenutke doživjela političkom izdajom vlastitoga naroda.

Danas su sve prilike da će HSP BiH završiti u ropotarnici političke povijesti BiH. Stvari drugačije jednostavno nisu ni mogle završiti. Zločin HSP-a je izdaja političkih interesa hrvatskoga naroda u BiH, a kazna se sama po sebi nametnula.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka