Menu

Kurkuma potiče mršavljenje, čuva srce, smanjuje bolove...

Kurkuma potiče mršavljenje, čuva srce, smanjuje bolove...
Kurkuma je koncentrirani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njezina snažna protuupalna svojstva.
Također je koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija, koji su zdravi za srce, željeza, koje proizvodi energiju, te mangana koji uklanja slobodne radikale, piše 24sata.hr. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, već se u povijesti koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana.

Protiv menstrualnih grčeva
U istočnjačkoj kulturi koristi od davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Potiče rad probavnog sustava i izgaranje masti. Studije pokazuju da uporaba kurkume znatno olakšava tegobe oboljelima od upalnih bolesti crijeva poput Chronove bolesti, blagotvorno djeluje na smanjenje bolova i upala kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, a djelovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem daljnjeg rasta već nastalog tumora.
Sadrži snažne antioksidanse
Kurkumin i ostale aktivne supstancije u kurkumi djeluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može usporiti razvijanje multiple skleroze, kao i da pospješuje detoks jetre. Zahvaljujući tome što sadrži kurkumin sa snažnim protuupalnim djelovanjem, preporučuje se i kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova te zaustavlja djelovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. Za razliku od klasičnih lijekova za upalu - kortikosteroida, koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava.
Uvrštavanje u prehranu
Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne žličice kurkume na dan u prehranu. Količina od pola žličice kurkume je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smoothie možete ubaciti prstohvat tog začina. Ipak, trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, žučnih kamenaca ili dijabetesa, trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume.
Svestrana: ide u rižot, juhe...
Odlično se slaže s rižom i povrćem, a možete je dodati i smoothiejima, juhama te čajevima i napicima od cijeđenog voća, pa čak i desertima.
Oprez kod dijabetesa
Preporučuje se oprez i umjerenost pri korištenju kurkume ako bolujete od poremećaj zgrušavanja krvi, ako vam se stvaraju žučni kamenci i ako bolujete od dijabetesa jer snižava razinu šećera u krvi.
Top 5 najboljih učinaka:
Zašto uvrstiti kurkumu u prehranu
1. Zdravlje srca Štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošega kolesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno djelovanje te pomaže u regulaciji lošega ili LDL kolesterola.
2. Dobra za crijeva Na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima nego potiče razvoj dobrih bakterija.
3. Pomaže kod artritisa U sebi sadrži fitonutrijent kurkumin, koji ima snažno protuupalno djelovanje, pa se preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.
4. Čuva zube i uklanja zadah Zahvaljujući protuupalnom učinku, smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usta te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine.
5. Izvor je željeza Kurkuma je odličan izvor željeza i mangana te dobar izvor vitamina B6, bakra, kalija i dijetalnih vlakana. U samo 2 žličice začina zadovoljit ćemo čak 10% dnevnih preporučenih unosa za željezo.

 

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka