Menu

Borovnica pomaže u liječenju bolesti dišnih puteva

Borovnica pomaže u liječenju bolesti dišnih puteva
Borovica - borovnica (Juniperus communis) još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i za liječenje ugriza zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) beru se od početka jeseni do zime.
Svježe klekinje nisu ukusne ni prikladne za jelo. Rabe se osušene, kao lijek i začin (za marinade, riblje juhe, kiseli kupus i divljač), piše 24sata.hr. Poželjno ih je dodavati teško probavljivoj hrani. Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diuretičko i antiseptičko djelovanje, pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih putova. Godine 1987. talijanski su istraživači dokazali njihovo protuupalno djelovanje. Borovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istraživanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olakšava bolove. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak koji olakšava upalu tetiva te bolove u mišićima. Borovica raste po svjetlijim borovima i brezovim šumama, šikarama i kamenjarima. Možete je uzgojiti iz dozrelog sjemena ili reznica uzetih u jesen. Voli kiselo tlo i sunčana ili blago zasjenjena mjesta.
Upozorenje
Veće količine klekinja ili ulja od njih mogu nadražiti bubrege ili čak izazvati upalu ako se dugo uzimaju. Nikad se ne uzimaju dulje od šest tjedana zaredom. Kod akutnih i kroničnih upala bubrega klekinje treba izbjegavati. Bubrežni bolesnici, trudnice i dojilje prije upotrebe borovica trebali bi se posavjetovati s liječnikom.
Čaj kod problema dišnih ili mokraćnih putova
Žličicu zdrobljenih klekinja stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Pijte šalicu na dan.
Masažna tinktura
Potrebno vam je 100 g klekinja te 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Klekinje dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se namaču dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića i zglobova te neuralgija.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka