Menu

Evo koliko je vremena potrebno da se tijelo očisti od duhanskog dima

Evo koliko je vremena potrebno da se tijelo očisti od duhanskog dima

Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini.

 

Koliko ste puta pokušali prestati pušiti? Ako ste u fazi razmišljanja o prestanku ili u aktivnoj svakodnevnoj borbi za prestankom s tom nezdravom navikom, sigurno će vas zanimati koliko će vremena biti potrebno da se vaše tijelo zaista i "očisti".   Evo što se događa u tijelu u određenom razdoblju nakon prestanka pušenja...  20 minuta nakon prestanka

– Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini. 12 sati nakon prestanka – Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. Ugljikov monoksid lako se lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom. To rezultira kardiovaskularnim problemima. 12 sati nakon prestanka pušenja u vašem tijelu smanjuje se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika "popravlja" na normalnu, piše healthline.com.

24 sata nakon prestanka – pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati. 48 sati nakon prestanka – obnavljaju se osjeti mirisa i okusa. Tri dana nakon prestanka – tijelo će vam se potpuno očistiti od nikotina. No, nažalost, posljedice nikotina ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolja, vrtoglavice i grčeva. U borbi s tim simptomima možete se nagraditi novcem koji ste uštedjeli na cigaretama, kupite si nešto lijepo. Dva do tri tjedna nakon prestanka – moći ćete vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću, poboljšat će vam se cirkulacija, a i pluća će vam se oporaviti i lakše ćete disati. Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – pluća su mnogo otpornija na infekcije. Godinu dana nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti smanjen je za 50 posto. Pet godina nakon prestanka – rizik od srčanog udara sada je isti kao kod nepušača. 10 godina nakon prestanka – za pola se smanjuje rizik od raka pluća. 15 godina nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti na istoj razini kao kod nepušača.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka