Menu

Nuspojave koje vam se mogu dogoditi ako konzumirate previše mliječnih proizvoda

Nuspojave koje vam se mogu dogoditi ako konzumirate previše mliječnih proizvoda

Mnogi od nas odrasli su na pričama o tome da su mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta važni, ako ne i ključni u izgradnji jakih kostiju i zdravih mišića. Iako je to djelomično točno, u ovom slučaju vrijedi ona izreka da previše zdravih namirnica može štetiti zdravlju. Danas, kada sve više populacije ima neki oblik negativne reakcije na mliječne proizvode, treba paziti na količinu i kvalitetu proizvoda koji se konzumiraju, piše Index.hr.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u, 65 posto odraslih ima neki oblik intolerancije na laktozu. Kada bi se to gledalo globalno, govorimo o 3 od 4 čovjeka na svijetu. Simptomi intolerancije mogu uključivati mučninu i u težim slučajevima povraćanje nakon konzumacije većine mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu, poput sladoleda, sira, mlijeka itd. Također se preporučuje da se, bez obzira na sve popularniji trend, nikako ne treba odlučiti na ispijanje sirovog mlijeka.

Previše mliječnih proizvoda također može izazvati napuhavanje i probleme s probavom. Čak i ako nam ne bude zlo od njih, mliječni proizvodi mogu, u slučaju intolerancije na laktozu, izazvati nuspojave poput proljeva, grčeva i napuhanosti. Ako ne možemo jednostavno probaviti laktozu, naš probavni sustav aktivira bakterije u crijevima koje se koriste fermentacijom da bi obavile posao. Taj proces može dovesti do nadutosti i plinova.

Još jedna od stvari o kojoj se ne priča toliko često je povezanost mliječnih proizvoda i tena. Hormoni koje možemo pronaći u komercijalnim mliječnim proizvodima mogu pogoršati ten i uzrokovati akne. Čak i ako probavljanje laktoze ne izaziva problem, možemo osjetiti druge nuspojave zbog hormona rasta koji se stavljaju u proizvode. Vjeruje se da ti hormoni mogu poremetiti razine inzulina i posredno uzrokovati probleme s kožom.

Punomasni mliječni proizvodi su zdravi, ali i oni imaju svoju negativnu stranu. Prevelika konzumacija istih može nas dovesti u problem s kalorijama. Iako je većina mliječnih proizvoda nutritivna i bogata vitaminima i mineralima, često sadrži i velike količine masti. To nije nužno loša stvar ako imamo zdravu tjelesnu težinu, no, ako pokušavamo smršavjeti, ovo bi mogao biti problem. Mršavljenje je povezano s deficitom kalorija u prehrani i treba pripaziti na sitne proizvode poput sira jer nas oni u trenutku mogu dovesti u problem.

Prema nekim istraživanjima, dugotrajno konzumiranje mliječnih proizvoda može dovesti i do razvoja određenih vrsta raka. Najčešće se spominju rak prostate i rak dojke, no treba uzeti u obzir da je većina ovih istraživanja još uvijek epidemiološka, što znači da gledaju odnose, a ne uzroke pojedinih pojava. Nasuprot gore navedenom, neka istraživanja čak tvrde i da mliječni proizvodi smanjuju rizik od raka crijeva.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka