Menu

CRT Challenge

CRT Challenge

Iako je natječaj pokrenut jučer, nije prvotravanjska šala – CEA i ISRI su najozbiljnije pokrenuli natječaj CRT Challenge kojemu je cilj prikupiti prijedloge kako reciklirati staklo iz katodnih cijevi starih televizora i računala.

Pri tome se treba voditi računa o činjenici da se radi o staklu s velikim udjelom olova, te o što efikasnijem i jeftinijem procesu recikliranja.

Iako su monitori i televizori s katodnom cijevi zadnjih godina zamijenjeni LCD-ovima, LED-uređajima i plazmama, očekuje se da će ih u godinama koje dolaze na odlagališta smeća biti poslano najmanje milijun tona. Tko smisli što s njima na najbolji način, dobiva nagradu od 10.000 dolara.

Prvi CRT Challenge je održan 2011. kada su dobitnici nagrade bili Mario Rosato, Nulife Glass Processing i Robert Kirby, a ideje variraju od ekstrakcije olova iz stakla, do mrvljenja stakla monitora i miješanje s cementom te izrada cigli koje koriste CRT staklo s visokim sadržajem olova da bi zaštitile ljude od zračenja, poput operatera na rendgenima i slično.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka