Menu

Dan svetog Patrika: Otkrijte misterij djeteline, vilenjaka...

Dan svetog Patrika: Otkrijte misterij djeteline, vilenjaka...

Dan svetog Patrika tradicionalno se slavi 17. ožujka, a ovaj neobični blagdan koji promiče irsku glazbu, gastronomiju i kulturu slavi se u čitavom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Tako je prva proslava počela u američkom gradu Bostonu 1737. godine, a Dublin mu je ove godine posvetio festival koji traje od 14. do 18. ožujka.

Sveti Patrik se nakon bijega iz zatočeništva vratio u Irsku i propovijedao kršćanstvo. Prema legendama narodu je Sveto Trojstvo objasnio pomoću djeteline, kojoj su Irci kasnije dodali četvrti list za sreću. Sveti Patrik umro je 17. ožujka 461. godine, a djetelina je postala simbol svetkovine.


Povodom proslave svetog Patrika rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu je u New Yorku. Diljem Sjedinjenih Američkih Država živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla.


Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom, ruho svetog Patrika bilo je plavo. Zelena boja povezuje se sa srećom, a kao simbol Irske počela se koristiti u 19. stoljeću.


Sveti Patrik je osim Irske, Nigerije i inženjera, zaštitnik svih onih koji se boje zmija zato što je prema legendama potjerao zmije i ostale otrovne životinje iz Irske.


Na Dan svetog Patrika muškarci na kragnama nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca narančaste, bijele ili zelene bedževe. 


Irski su zakoni sve do 70-ih godina zabranjivali rad pubovima zato što je proslava svetog Patrika imala religiozno značenje.


Jedan od simbola Irske je i vilenjak. Prema legendi on je bio postolar koji je novac od izrađenih cipela stavljao u lonac i potom ga sakrio na kraju duge. Ako ga ikad ulovite, vilenjak vam treba ispuniti tri želje. Tako na Dan svetog Patrika, Irci sakrivaju novac za djecu, koja ga onda traže i nadaju se da će osim toga pronaći i vilenjaka.


 Brojni pubovi diljem SAD-a poslužuju zeleno pivo.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka