Menu

Svaki dan jedete meso? Pogledajte što vas čeka

Svaki dan jedete meso? Pogledajte što vas čeka

Vegetarijanci koji paze na unos svih potrebnih hranjivih tvari zdraviji su od većine drugih stanovnika Europe. I oni koji tek umjereno jedu meso ne ugrožavaju zdravlje. No, ako svakodnevno pretjerujete s unosom mesa, možete očekivati ozbiljne bolesti i prijevremenu smrt.

Istraživanje provedeno u 10 zemalja diljem Europe na više od milijun ljudi (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC)) ukazalo je na utjecaj prehrambenih navika na ljudsko zdravlje.

Vegetarijanci općenito vode zdraviji život jer su više tjelesno aktivni, manje pretili te manje puše, zaključili su autori studije.

Osim toga, namirnice poput slanine, šunke, hamburgera te kobasica pridonose prijevremenoj smrti, dok se smatra da manji unos crvenog mesa pozitivno djeluje na zdravlje zbog izvora vitamina i ostalih nutrijenata.

Povećanjem unosa procesiranog mesa povećava se i rizik od prijevremene smrti od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Istovremeno se smanjenjem unosa mesa od 20 g na dan smanjuje spomenuti rizik za tri posto.

Naglašeno je da umjerenom konzumacijom mesa ne dolazi do rizika od razvoja spomenutih bolesti, objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka