Menu

U školi na Gračinama obilježen Međunarodni dan dječjih prava

U školi na Gračinama obilježen Međunarodni dan dječjih prava

Jučer se u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić obilježio Međunarodni dan dječjih prava. Dan je obilježen tako da su učenici nosili majice različitih boja koje su predstavljale dječja prava.

 

Tako su učenici prvih i sedmih razreda nosili crvene majice koje su predstavljale prava preživljavanja:pravo na život, zdravlje, stanovanje i smještaj.

Drugi i šesti razredi su nosili plave majice koje su predstavljale razvojna prava:pravo na odgoj, obrazovanje i obitelj.

Treći i osmi razred su nosili bijele majice koje su predstavljale pravo sudjelovanja, slobodu izražavanja i vlastito mišljenje.

Četvrti i deveti razred su nosili sive majice koje su predstavljale pravo zaštite od zlostavljanja i zanemarivanja.

Peti razred je nosio ljubičaste ili zelene koje su predstavljale pravo na druženje, odmor, igru, razonodu i slobodno vrijeme.

Iz škole su učenicima poručili da ukoliko nemaju majicu određene boje, ne trebaju ju kupovati nego posuditi od nekoga, brata,sestre,prijatelja.

Na pitanje kako djeci objasniti njihova prava odgovor glasi: “Tvoja prava su ono što smiješ raditi i ono što ljudi koji su odgovorni za tebe moraju napraviti da budeš sretan, zdrav i siguran. Naravno i ti imaš odgovornost prema drugoj djeci i odraslima, kako bi i oni imali svoja prava.” (Amnesty International-a).

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka