Menu

Otvorena izložba papirnatih novčanica kolekcionara Viktora Grbavca

Otvorena izložba papirnatih novčanica kolekcionara Viktora Grbavca

Ljubušaci su sinoć imali čast i zadovoljstvo u prekrasnom zdanju zgrade Općine Ljubuški pogledati izložbu papirnatih novčanica – „Novčanica, priča jednog vremena“. Riječ je o izboru novčanica iz dvjestotinjak zemalja svijeta kolekcionara Viktora Grbavca.

O ovoj zanimljivoj temi notafilije govorili su  dr. sc. Branimir Skoko i prof. Leopold Mandić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Marta Bubalo, učenica Osnovne glazbene škole Ljubuški.

„Prije nekih dvadesetak godina, od svoga kuma sam dobio desetak novčanica i to me potaklo da polako skupljam novčanice iz cijelog svijeta i do da nas se nakupila velika kolekcija. Na poziv HKD Napredak i predsjednice Ivane Barišić odlučili smo se napraviti ovu izložbu koja je edukativnog karaktera. U početku je bilo jako teško doći do nekih novčanica, najviše preko sajmova i oglasnika sam skupljao, a danas je to puno lakše i većinom preko Interneta skupljam gdje postoje registrirani sakupljači koji mijenjaju novčanice. Prostor bivše Jugoslavije je zanimljiv za kolekcionare. Svijet je velik i ima dosta kolekcionara s kojima sam stupio u kontakt. Ali trebalo je puno vremena. Izložba je postavljena tako da je svaka zemlja popunjena. Večeras imamo preko 300 novčanica, a najstarija novčanica je iz 1858. godine“, rekao je Grbavac izrazivši zadovoljstvo da je ovoliko velik broj ljudi došao pogledati izložbu njegovog hobija te obećao da će u budućnosti pripremiti još bolju izložbu jer ima zanimljivih tema što se tiče papirnatog novca.

Ova izložba koja je postavljena po kontinentima bi trebala u zgradi Općine Ljubuški biti do 12. veljače, a nakon toga ide u naše osnovne i srednje škole gdje će ju naša djeca moći vidjeti te će na taj način moći drukčije doživjeti geografiju i povijest. Nakon toga izložba ide na Ekonomski fakultet u Mostaru, a zatim u suradnji s ljubuškom podružnicom Napredak ide po gradovima Bosne i Hercegovine gdje će imati za cilj predstaviti sam grad Ljubuški.

 

Ovo zanimljivo kulturno druženje održano je u organizaciji HKD Napredak, podružnice Ljubuški u sklopu proslave Dana općine Ljubuški.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka