Menu

Predstavljen zbornik u čast fra Baziliju Pandžiću

Predstavljen zbornik u čast fra Baziliju Pandžiću

Zbornik radova u čast fra Baziliju Pandžiću, predstavljen je u ponedjeljak 5. veljače u dvorani Sv. Ante na Humcu koji su njemu u čast pripremili i darovali ga slavljeniku za 100. rođendan Hercegovačka franjevačka provincija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska-Ogranak Grude.

U nazočnosti provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke, humačkoga gvardijana fra Darija Dodiga, župnika Ljube Kurtovića i drugih franjevaca i novaka s Humca i mnogobrojnih prisutnih predstavljen je Opera Dei revelare honorificum est Zbornik radova u čast Baziliju Pandžiću.
O bogatom djelu i radu fra Bazilija su govorili prof. Zvonimir Glavaš, fra Ante Marić i dr. fra Robert Jolić.
Dr. fra Robert Jolić izrazio je čast i zadovoljstvo što može sudjelovati na predstavljanju zbornika radova u čast 100-godišnjaka dr. fra Bazilija Pandžića, hercegovačkog franjevca, višedesetljetnog arhivara franjevačkog reda, znanstvenika, i to upravo na Humcu, gdje fra Bazilije živi i gdje je prije koji dan, u društvu braće franjevaca, proslavio svoj 100. rođendan.
„Zbornik koji večeras predstavljamo samo je početak istraživanja djela dr. Bazilija Pandžića. A preostalo je istražiti, procijeniti i javnosti prezentirati još puno toga. Trebat će pronaći znanstvenike koji bi obradili pojedina područja fra Bazilijeva djelovanja, primjerice njegovu doktorsku disertaciju o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji koja predstavlja prvi i pravi znanstveni početak istraživanja navedenoga područja kroz povijest, ili pak njegove radove ili dokumente objavljene o povijesti Hercegovine, prije svega franjevaca na tome području, kao i životopise brojnih zaslužnih pojedinaca, a da i ne govorim o njegovim pozicijama za proglašenje svetaca, među kojima je i Nikola Tavelić, ili pak o dva velika zbornika vezana za opću povijest franjevačkog reda u 17. stoljeća. Priređivači ovoga zbornika zacijelo nisu imali dovoljno vremena za tako opsežan i širok zahvat, ali uvjeren sam da nema nikakve sumnje kako će se o Pandžiću pisati i u budućnosti te kako će se brojni znanstvenici i nadalje koristiti njegovim dokumentima i radovima na brojnim tematskim područjima. Dr. Bazilije Pandžić zadužio je i znanstvenike, ali i općenito čitatelje povijesnih tekstova, kao rijetko tko drugi. A Bog mu je darovao puno godina kako bi istražio i objavio što više. No njega je osim kvantitete uvijek i neizbježno resila i ona druga dimenzija koja je tako važna za svakoga pravog znanstvenika – kvaliteta“, zaključio je dr. Jolić.
Na kraju je svima zahvalio fra Bazilije izrazivši zadovoljstvo da mu je drago vidjeti toliko svijeta da se zanima za njegovo djelovanje. Fra Bazilije je dobio prigodni dar od načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, a još jedan dar je stigao iz HP Mostar, a to je poštanska marka koju je na Humcu nakon Zbornika predstavila Željka Šaravanja te se tako u ime pošte pridružila čestitkama proslave rođendana stogodišnjeg fra Bazilija, a prigodni dar slavljeniku je u ime Hrvatske pošte (HP) Mostar uručio Josip Bulić.

Glazbom su večer uljepšali fra Marin Karačić i Luka Bubalo, a program je vodila Bjanka Medić.

 

Zbornik je naslovljen: Opera Dei revelare honorificum est (Časno je Božja djela objavljivati) – Zbornik radova u čast Baziliju Pandžiću. Nakladnici su ovoga zbornika Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM Mostar, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska – Ogranak Grude. Za nakladnike se potpisuju Miljenko Šteko, Ivica Musić i Mario Bušić. Glavni urednik je Ivica Musić, a izvršni je urednik Mario Bušić. Uredništvo čine, osim već spomenutih, i Zvonimir Glavaš, Petar Majić, fra Ante Marić, Mate Penava, fra Miljenko Šteko i Srećko Tomas. Lekturu je uradila Josipa Gulić Penava, a korekturu Zdenka Leženić. Sažetke je preveo Zoran Pervan. Zbornik je grafički oblikovao Mate Penava. Izašao je u nakladi od 1000 primjeraka, a otiskala ga je tiskara Grafotisak iz Gruda.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka