Menu

Rimski vojni logor u fazi obnove

Rimski vojni logor u fazi obnove

Arheološko nalazište Gračine, odnosno rimski vojni logor čiji potencijal je prepoznat još 1867. godine, tijekom posljednjih godinu dana, nove spoznaje i revalorizaciju kapaciteta ostvaruje kontinuirano kroz nekoliko projekata geofizičkih istraživanja.

 

Posljednji projekt u nizu, pod nazivom „Obnova rimskog vojnog logora Gračine“ čiji nositelj je JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG, proveden je u razdoblju od 1. veljače do 1. travnja tekuće godine kroz poziv „Transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa“ iz proračuna Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Centurionov stan

Naime, projektni zadatak se odnosio na obnovu zgrade „Centurionova stana“, koja je istražena 2017. godine tijekom terenske nastave studenata arheologije Sveučilišta u Mostaru, a temeljem rezultata dobivenih nedestruktivnim istraživanjima Varšavskog instituta za arheologiju. Projekt obnove provodi licencirana građevinska tvrtka Neir d.o.o. Split, pod nadzorom voditelja projekta, magistra arheologije Mirka Rašića.

„Pri obnovi su korišteni ruševni ostaci kamene arhitekture pronađeni „in situ“ (na mjestu), a povezani su modernim građevnim materijalima kao trajnije rješenje. Nakon analize originalne žbuke i veziva, dijelovi arhitekture obuhvaćeni restauracijom dodatno su fugirani s primjesom mrvljene cigle. Arhitektura je sačuvana u temeljima i kao takva će biti prezentirana“, kazao je arheolog Rašić za Dnevni list.

Navedenim aktivnostima, istaknuo je, stvaraju se dugoročne pretpostavke zaštite ovog nacionalnog spomenika, kao i njegova znanstvena reinterpretacija.

Nastavak istraživanja

Saznali smo kako će se tijekom idućeg mjeseca, u razdoblju od 7. do 24. svibnja, provesti i druga kampanja terenske nastave studenata arheologije Sveučilišta u Mostaru, a predmet arheoloških iskapanja bit će nastavak istraživanja zgrade „Centurionova stana“.

„Nakon istraživanja planiran je nastavak konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti na novootkrivenoj arhitekturi. Pored aktivnosti na nalazištu, vrijedno je spomenuti i pripremu follow up EU projekta, čime bi se realizirala gradnja posjetiteljskog centra Gračine u službi valorizacije lokaliteta i općenito kulturno-povijesne baštine općine Ljubuški. Planirani objekt imati će vlastite prezentacijske kapacitete s naglaskom na posebnost „in situ“ arheološke zbirke materijala s lokaliteta Gračine, zatim prezentacije replika rimske vojske, vidikovac, depo i prostor za analizu materijala“, pojasnio je Rašić.

Dodao je kako je suradnja s Varšavskim institutom za arheologiju zaključena tijekom Međunarodnog znanstvenog simpozija u spomen cara Augusta, koji je održan u Zagrebu 2014. godine.

„Na simpoziju sam sudjelovao kao referent s temom doktorske disertacije koja analizira antički kulturni i društveni krajolik na širem području općine Ljubuški, što je potaknulo kolege iz Varšave na zajedničku suradnju. U konačnici je rezultiralo pozitivnom ocjenom Poljskog nacionalnog znanstvenog centra i provedbom iznimno značajnih projekata za bolje poznavanje ljudskih djelatnosti kroz povijest ljubuškog kraja“, zaključio je naš sugovornik.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka