Menu

Svečano otvorena izložba slika polaznika besplatnog tečaja crtanja i slikanja u Knjižnici Ljubuški

Svečano otvorena izložba slika polaznika besplatnog tečaja crtanja i slikanja u Knjižnici Ljubuški

U petak 1. lipnja, u Knjižnici Ljubuški, upriličeno je svečano otvaranje izložbe slika polaznika besplatnog tečaja crtanja i slikanja.

 

Naime, kroz protekla tri mjeseca 43 polaznika besplatnog tečaja crtanja i slikanja u Knjižnici Ljubuški, pod stručnim vodstvom prof. Jure Paponje, marljivo su stvarali svoja prva likovna djela, koja su predstavili svekolikoj ljubuškoj javnosti.

Svečanosti otvaranja izložbe nazočili su polaznici tečaja, njihovi roditelji i brojni zaljubljenici u umjetnost. Na početku sve nazočne, uime Knjižnice Ljubuški, srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner.

Potom se nazočnima obratio prof. Jure Paponja. „Kroz protekla tri mjeseca polaznici tečaja imali su priliku upoznati se s osnovama likovnog jezika i pristupa likovnom radu. U početnoj fazi tečaja svaldali su crtaće tehnike: olovku, ugljen i suhe bojice. Crtajući mrtvu prirodu učili su se pravilnom smještanju trodimenzionalnih predmeta na ravnu površinu papira i stvaranju iluzije volumena i prostora. Baveći se likovnim problemima forme i prostora, a na koncu uvođenjem boje u crtež, prelazi se u drugu, slikarsku fazu tečaja. Djeca, uključena u proces nastanka slike, od njene najranije faze koja uključuje preparaciju kartona za slikanje, prazna slikarsku podlogu, nekoliko boja u tubi i par kistova kao alata kojim se boja spaja s kartoniom ili platnom, osjećala su radost stvaranja likovnog djela od njegovog začetka do kraja. Uspješno su ostvarili krajnji cilj koji nam je vidljiv na ovoj izložbi, a ogleda se u obliku pejzaža, portreta, mrtvih priroda, marina i drugih motiva koje su odabrali kako bi se s njima suočili i u njih utkali sate strpljivog rada. Iako je svaka slika naslikana po uzoru na gotova likovna rješenja, iscrtanu i prožetu njihovim nevinim pogledom na svijet. Možemo se nadati da je ova izložba početni korak u njihovom stvaralaštvu i da će nas i u budućnosti uveseljavati svojim likovnim uradcima“, rekao je prof. Paponja.

Izložbu je otvorio Ivan Bebek, ravnatelj JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški.

Svim polaznicima uručeni su certifikati o završenom tromjesečnom tečaju crtanja i slikanja.

Svečanost otvaranja izložbe prekrasnom glazbenom točkom uveličao je Toni Petrović, učenik Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Svi posjetitelji Knjižnice Ljubuški bit će u prigodi vidjeti izložbeni postav do 15. lipnja, do kada izložba ostaje otvorena.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka