Menu

U Vitini proslavljena Mala Gospa

U Vitini proslavljena Mala Gospa

Spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, blagdana u narodu poznatog i pod imenom Mala Gospa, proslavljen je i u Vitini pokraj Ljubuškoga. Župljani župe sv. Paškala Bajlonskog , jedne od sedam župe koje se većim dijelom prostiru na području općine Ljubuški, na Malu Gospu slave blagdan svoje nebeske suzaštitnice.

 

Blagdan je proslavljen izuzetno svečano, najprije procesijom kroz Vitinu, a zatim i euharistijskim slavljem kojeg je uz nazočnost velikog broja vjernika predvodio fra Gabrijel Mijoč, uz koncelebraciju vitinskog župnika fra Željka Grubišića, župnog vikara fra Petra Ljubičića te fra Roberta Jolića i drugih svećenika iz okolnih župa.

„Danas Crkva slavi rođendan Blažene Djevice Marije, zbog nje smo i mi danas ovdje okupljeni u Vitini s nakanom i željom da proslavimo njezin rođendan i da joj možemo čestitati. Ova svetkovina uistinu je stara i ima dugu tradiciju, i nikakvo čudo nije što su mnoge naše crkve posvećene Rođenju Marijinu ili Maloj Gospi kako je mi volimo zvati“, kazao je fra Gabrijel Mijoč na početku svoje propovjedni i prisutnima ispričao da je u ovoj crkvi bio prvi put 1960. godine kada se njih dvanaest tadašnjih novaka zajedno s meštrom uputilo pješke s Humca kako bi u vitinjskoj crkvi pjevali na misi.

„Isus u Marijinim rukama je raspoznajni znak njezine veličine. Po njemu je Marija velika majka i žena. Da on nije njezin sin, nitko nju ne bi spominjao danas. Po njemu je ona ono što mi danas izražavao ovom svetkovinom. Marija je velika i sveta, jer je izravno povezana s Isusom. On je njezin sin po kojem nju prepoznajemo. Govor o njemu, govor je o njoj“, kazao je fra Gabrijel te iznio podatak kako je hrvatski narod nenadmašiv u štovanju Blažene Djevice Marije, jer po broju stanovnika imamo najviše crkvi i kapela posvećenih Mariji, pjesama njoj ispjevanih, molitava njoj sročenih te Mariju nazivamo Kraljicom Hrvata.

https://www.facebook.com/pg/ljubuskiportal/photos/?tab=album&album_id=10156188142802025

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka