Menu

Večeras “Noć muzeja” na Humcu

Večeras “Noć muzeja” na Humcu

U povodu manifestacije "Noć muzeja" u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskoga pozivaju se svi zainteresirani na besplatni posjet Arheološkom muzeju na Humcu, u petak, 25. siječnja 2019. godine, u razdoblju od 20 sati do ponoći.

 

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju.


Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.


Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, osnovan je još 25. ožujka 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.


Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika. Ovom prilikom možete posjetiti i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Franjevci-humac.net
Foto: Ljportal.com

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka