Menu

U Knjižnici Ljubuški danas predstavljen projekt "Digitalni građanin"

U Knjižnici Ljubuški danas predstavljen projekt "Digitalni građanin"

JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, upriličila je u ponedjeljak 4. veljače 2019. godine, u prostorijama knjižnice, konferenciju za medije na kojoj je obznanjeno da je ista postala djelom projekta "Digitalni građanin", kojim se potiče korištenje digitalnih tehnologija u knjižnicama.

 

Projekt "Digitalni građanin", kao ujedno i predstojeće aktivnosti glede istoga, detaljno su prezentirali Ivan Bebek, ravnatelj JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, Ivica Vizentaner, voditelj Knjižnice Ljubuški te Vlatka Jurič, knjižničarka.

Naime, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba uz financijsku podršku Google-a pokrenuo je projekt "Digitalni građanin", čiji je partner za Bosnu i Hercegovinu krajem 2018. godine postao INTERA Tehnološki Park.

Kroz ovaj projekt, 20 knjižnica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine postat će centri digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim tehnologijama poput mikro računala - micro:bit i BOSON uradi sam kompleta, dok će u drugoj fazi nekima od njih biti donirani i 3D printeri. U Knjižnici Ljubuški se toplo nadaju da će upravo oni svojim kvalitetnim radom na projektu zasluženo dobiti spomenuti 3D printer.

Knjižnica Ljubuški je dobila 20 micro:bitova, koje će članovi knjižnice moći iznajmiti te ih ponijeti svojim kućama i preko istih naučiti programirati. Ova edukacijska oprema je zapravo samo nadopuna onoga što knjižnica radi.

Djelatnici knjižnice sudjelovali su na edukaciji u Mostaru, te će stečeno znanje primijeniti u tekućem tjednu kada će upriličiti prvu, od šest planiranih u prvom ciklusu, edukativnu radionicu za osnovnoškolce, s ciljem približavanja programiranja i digitalne pismenosti.  

Radionice su namijenjene za osobe koje nemaju prethodno znanje. Trajanje radionice je 60 minuta te je sudjelovanje na istima besplatno. Mogu se uključiti svi – i djeca i odrasli.

Nakana je tijekom 2019. godine upriličiti 18 radionica/edukacija za oko 400 učenika - 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja općine Ljubuški. Stoga, iz Knjižnice Ljubuški pozivaju, nadasve sve svoje članove, ali ujedno i sve zainteresirane žitelje općine Ljubuški da se odazovu na predstojeće radionice, koje će biti veoma zanimljive i poučne. Ovo je odlična prigoda za djecu da, učeći osnove programiranja, razviju sposobnost rješavanja problema, logičkog razmišljanja, kreativnosti i komunikacijske vještine.

U audio zapisu poslušajte izjave ravnatelja JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški Ivana Bebeka i voditelja Knjižnice Ljubuški Ivice Vizentanera

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka