Menu

Na Humcu predstavljena knjiga fra Ike Skoke

Na Humcu predstavljena knjiga fra Ike Skoke

U sklopu svečanog obilježavanja Dana općine Ljubuški večeras je u prepunoj dvorani sv. Ante na Humcu predstavljena knjiga „Bližnji i ja“, autora fra Ike Skoke.

 Uz autora, knjigu su predstavili recezenti fra Ante Marić i fra Ivan Ševo, kao i prof. dr. Zoran Tomić.

Fra Ikina knjiga „Bližnji i ja“ zapravo je plod njegovog dugogodišnjeg rada, kao kolumnista za bh. izdanje Večernjeg lista. On u toj kolumni nastupa kao komunikolog, ali i kao svećenik i redovnik, te kao intelektualac. Ikine kolumne nisu duge, one su kratke, čitaju se na dah. Preko tisuću ih je uradio, a ovdje je izdvojio onu srčiku od svega toga. On je meni drag, jer on u tami vidi zraku svjetlosti, optimistično pristupa životu i to je vrlo bitno i baš je dobro da je ovime uzveličao dan općine Ljubuški“, rekao je za Radio Ljubuški nakon promocije fra Ante Marić.

Drugi recezent, fra Ivan Ševo je dodao kako misli da je danas jako bitno da svi čitaju ozbiljne i mudre stvari.

Ovo je vrijeme u kojem ideologije čine vrlo veliku štetu. Ugroženi su, možemo slobodno reći, oni najmanji, koji imaju 4 godine i manje, jer ih ova tehnika danas zarobljava, čini ih robovima. Zato mi je drago da se pojavljuju ovakve i slične knjige, jer nitko nije tako velik prijatelj posebno mladog čovjeka kao što je knjiga„ kazao je on.

O knjizi je večeras govorio i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

Rekao bih da je ovo fascinantna knjiga, sa dubinom, sa strahovitom dubinom. Svaka od ove 124 kolumne ima svoju poruku. Te poruke usmjerene su čovjeku. Iko uspjeva imati taj dar da nam nekad složene misaone cjeline u Bibliji pojednostavi i kaže nam što nam one znače u našem svagdašnjem životu. Iko je optimističan, Iko voli, on svoju ljubav prema Bogu, prema čovjeku, prema različitostima, prema drugima, pokazuje u svakoj svojoj kolumni. Čitajući kolumne čovjek se opusti i promišlja o samom sebi, koje vrijednosti komunicira i koje vrijednosti primjenjuje u životu. Ja sam siguran da ova knjiga može biti vodič kroz život svakom pojedincu, svakom onome kome treba ohrabrenje, snaga, utjeha u ovoj našoj kolotečini, u ovoj našoj drskoj stvarnosti“, rekao je između ostalog prof. dr. Zoran Tomić.

Autor djela, Iko Skoko je rekao kako je posebno dirljivo u svom Ljubuškom promovirati knjigu.

U Ljubuškom sam proveo najljepše godine života. Bio sam kapelan pa gvardijan, uvijek me tu ispune emocije i sjećanja. Dirljivo je u ovoj dvorani koju sam tad gradio kao gvardijan, sada predstavljati svoju knjigu“, rekao je Skoko i zahvalio se svima koji su došli na promociju.

Na pitanje je li ovo njegovo posljednje djelo, Skoko odgovara kako već radi na novom projektu.

Možda je ovaj sad projekt koji radim meni najdraži. Projekt koji radim se zove; „Bog pita“. Ja sam iz Biblije našao sva pitanja koja je Bog postavio, to je 600 i nekoliko pitanja i sada bih ja njih htio obraditi i svake subote obrađujem jedno“, rekao je Skoko.

U audiozapisu poslušajte što su za Radio Ljubuški rekli fra Ante Marić, fra Ivan Ševo, prof.dr. Zoran Tomić, te fra Iko Skoko

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka