Menu

Pogledajte kako će izgledati Stari grad Ljubuški (3D VIDEO)

Pogledajte kako će izgledati Stari grad Ljubuški (3D VIDEO)

Projekt izrade glavne tehničke dokumentacije za lokalitet „graditeljska cjelina Stari grad Ljubuški – tvrđava herceg Stjepana Kosače u Ljubuškom“ sastoji se od plana konzervacije, restauracije, rekonstrukcije, budućih arheoloških istraživanja, tehničkog opisa i financijskog plana. Tehnička dokumentacija služi kao temeljni preduvjet za sve buduće aktivnosti na obnovi lokaliteta.

 

Projekt obnove biti će iznimno kompleksan i dugotrajan proces, a time jasno podrazumijeva značajna financijska sredstva koja nadilaze lokalne, županijske i federalne okvire. U tom smislu, obnova naše tvrđave koja ima najznačajnije ambijelntalne, simboličke i povijesne vrijednosti za naš kraj i prostor Hercegovine, planira se ostvariti kroz EU fondove prekogranične suradnje. Kroz dosadašnje aktivnosti EU projektom „Theme medieval“ lokalitet postaje dostupniji kroz uređenje pristupne asfaltne komunikacije i postavljanje info tabli i putokaza, a dodana vrijednost je osnivanje srednjovjekovne garde herceg Stjepana „Lubussa“ koja svojim djelovanjem promovira kulturno-povijesnu baštinu Ljubuškog kraja na međunarodnim i lokalnim manifestacijama.

Na tragu pozitivnih iskustava, Općina Ljubuški je prijavila nove EU projekte koji bi kroz svoje aktivnosti obuhvaćali prvu fazu obnove tvrđave (središnja kula + branič kula). Rezultati natječaja na kojem očekujemo brojnu konkurenciju, biti će dostupni koncem tekuće godine. 

Do tada, izradili smo 3D animacije tvrđave po završetku planiranih konzervatorsko-restauratorskih radova. 

Općina Ljubuški

Izvor:ljubuski.ba

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka