Menu

U Ljubuškom predstavljena knjiga prof. Ivice Šarca

U Ljubuškom predstavljena knjiga prof. Ivice Šarca

Večeras je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom s početkom u 19 sati predstavljena druga po redu knjiga cijenjenog prof. dr. sc. Ivice Šarca.

Na samom početku programa nazočne je srdačno pozdravio voditelj Viktor Zubac. Dodao je da je prošlo podosta vremena od izlaska prve Ivičine knjige, točnije, knjiga je ugledala svjetlo dana 2012. godine, no svejedno i dalje nije izgubila na svojoj aktualnosti.

Uz Ivicu, knjigu su nam vjerodostojno približili i predstavili prof. dr. Božo Goluža s Filozofskog fakulteta sveučilišta u Mostaru te povjesničar dr. fra Robert Jolić.

Prof. dr. Božo Goluža svoj govor započeo je citiranjem pape Benedikta XVI: „Danas je raširena literatura apsurda, koja nas je uvela u krizu stvarnosti, tako da živimo u vremenu uskraćivanja istine“. Možemo reći, dobra knjiga, štivo koje pokušava iznositi istinu, no danas to nikome nije zanimljivo, jer se traži jedino „senzacija“. Dobiva se dojam da su se izmiješale istina i neistina, pa ih je teško razlučiti, zaključiva prof. Goluža, osvrćući se na pokušaje iskrivljenja povijesti i povijesnih događanja. Uz uvodna i završna promišljanja otkrio je da knjiga ima tri dijela, te opisao i približio nazočnima svaki od njih. Veliki dio jednog dijela knjige posvećen je pobijenim Franjevcima, kako onima na Širokom Brijegu tako i onima u Mostaru.

Autorov stil pisanja i nije sasvim lagan pa bi neki mogli zaključiti da je to teško štivo što bi se posebno moglo odnositi na uvodna promišljanja, no moramo znati, dodaje Goluža, da ova knjiga ne pripada u beletristiku nego je izrazito znanstveno djelo. U knjizi je iznijeto dosta činjenica koji bi se i poneki živući sudionik ovih događanja mogao i sjećati. Bez obzira na to da bi nekima mogla zasmetati prozvana imena povijest ne trpi selektivan pristup i prešućivanje činjenica, događaja, datuma i imena, pa se dobiva dojam da autor namjerno ništa nije prešutio -zaključio je. Recezent knjige dr. sc. Robert Jolić u svom obraćanju nazočnima rekao je da knjiga govori o veoma tragičnim mjesecima na prijelazu iz 1944.-1945. godinu na prostoru zapadne Hercegovine te da je ovo zapravo nastavak na prvu knjigu gosp.Ivice, ali i na neki način i uvod u treći dio koji bi se trebao pojaviti u bliskoj budućnosti. Taj dio bi trebao obrađivati razdoblje 1945.godine i sljedeće godine kada su Hrvati doživjeli vjerojatno najveći pokolj u kratkom vremenu u svojoj povijesti. Nakon predstavljanja u Čitluku, Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama i Ljubuški je dobio priliku pobliže upoznati djelo prof. Ivice koji je rekao da je dosta puta bio na promocijama u našem gradu, ali dosada nije imao priliku svoje djelo predstaviti Ljubušacima, pa je s tim njegovo zadovoljstvo još i veće.

 

Na kraju programa autor se zahvalio svima onima koji su stigli na njegovu promociju te onima koji su omogućili da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Predstavljanje knjige održalo se uz potporu Nevenka Barbarića, gradonačelnika Grada Ljubuškog, Podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak Ljubuški i nakladničke kuće Crkva na kamenu.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka