Menu

Vojnići bez pedlja neobrađene zemlje

Vojnići bez pedlja neobrađene zemlje

Omaleno Vojnićko polje, u ljubuškoj općini, ovih dana pruža primjer kakvog nema ne samo na jugozapadu Hercegovine, nego ni drugdje u BiH. U stvari pretenciozno je skup kraških njiva kroz koje prolazi kanal za natapanje izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća, nazvati poljem, međutim razina kultivacije upućuje na takav naziv.

Sve je obrađeno, sve je zasađeno, po slobodnoj procjeni preko 90 posto krumpirima, koji će kao nigdje drugdje u BiH s otvorenog biti zreli za vađenje početkom svibnja. I ranijih godina marljivi Vojnićani su se trudili oko krumpira, međutim dojam je da ih je ove godine zasađeno više nego ikada. Poticaj za to svakako je ukidanje carine za izvoz u Europsku uniju, koja je po kilogram krumpira bez PDV-a iznosila 10 feniga.

Prema tome, Vojnićani se nadaju da će ih ukidanje carine vratiti na hrvatsko tržište gdje su desetljećima bili neprikosnoveni. Naravno, u planu nije samo hrvatsko tržište nego i šire, dokle se stigne, odnosno dokle krumpira dotekne. Podsjećamo, procijene Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, čiji su Vojnićani odreda članovi, upućuju da bi ovogodišnja proizvodnja ljubuškog ranog krumpira, podrijetlo je geografski zaštićeno, mogla dostići 6.000 – 7.000 tona. Ukoliko klimatski uvjeti budu povoljni čak i 8.000 tona. Naravno, tom urodu će doprinijeti i druga sela na zapadu ljubuške općine – Šipovača, Veljaci, Klobuk…, međutim najviše se očekuje od Vojnića.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka