Menu

Pedeseto izdanje Kršnoga zavičaja

Pedeseto izdanje Kršnoga zavičaja
Hercegovački informativni zbornik za vjerska i društvena pitanja Kršni zavičaj ostvario je veliki doseg i uspjeh. Potkraj prošle godine iz tiska je izišao jubilarni 50. broj. To je vrlo značajan i zavidan jubilej godišnjaka, koji pod sadašnjim imenom izlazi 48. godinu.
Istodobno, to je i iznimno velik uspjeh glavnog i odgovornog urednika fra Žarka Ilića, čiji je Kršni zavičaj životno djelo, kojem se posvetio u cijelosti i uređuje ga i predvodi još i danas. Veliki uspjeh Zbornik je nastao iz dvaju godišnjih izvješća Katoličkog župnoga ureda Drinovci, koji su umnoženi rotostrojem za godinu 1968. i 1969., a pod nazivom Kršni zavičaj pojavio se 26. prosinca 1970. godine. Sve do 1988. godine, do broja 21., izdavao ga je Katolički župni ured Drinovci, a od 1989. godine izdaje ga Franjevački samostan Humac.
“Do veljače u 2017. godini nikad nisam ni pomislio na nekakvu prigodnu poruku za budući 50. Kršni zavičaj. Međutim, sada moram izraziti neizrecivu zahvalnost najprije Bogu, koji mi je omogućio dug život i radnu sposobnost! Zatim slijedi zahvalnost svim suradnicima u drinovačkim godišnjacima, koji su prethodili budućem Zborniku! Onda svim kasnijim suradnicima i pretplatnicima, povjerenicima i čitateljima diljem naše Domovine i dalekog svijeta od Australije do Kanade, pa i Kalifornije!
Naravno, i svim tiskarama i njihovim radnicima do danas!”, upućuje prigodne riječi zahvale u uvodniku svečanog broja, glavni i odgovorni urednik Kršnog zavičaja fra Žarko Ilić. Ističe da su u svim povijesnim prilozima minulih godišta “nastojali naglasiti kako treba znati: tko smo, što smo i čiji smo”, te da je to bilo potrebno isticati provjerljivim događajima iz opće hrvatske i pogotovo zavičajne povijesti našeg naroda. “Zato smo povijesnim prilozima obilježavali sve obljetničke prigode hrvatske povijesti, od jadranskih otoka do Drave i Dunava i od Istre do Bačke.
Bez kršćanske vjere u krilu Katoličke crkve, davno bi nestalo hrvatskoga naroda na povijesnoj vjetrometini naša Domovine. Zato smo u svim zbornicima nastojali pružiti kršćanske poruke u najrazličitijim izričajnim oblicima, od svetopisamskih do bogoslovskih i životopisnih”, naglašava fra Žarko Ilić. Na 352 stranice, ilustrirane brojnim fotografijama, jubilarni broj donosi dva prigodna svečarska priloga: “Mala povijest Kršnog zavičaja” i “Kršni zavičaj u očima svojih čitatelja”, a potom slijede uobičajeni dijelovi: “Petrovi nasljednici u naše doba”, “Ne zaboravimo prošlost”, “Upoznajmo sadašnjost”, “Mali zavičaj”, “Mislimo na budućnost” i “Prigodni prilog o Međugorju”. Početak na Humcu Fra Ivan Žarko Ilić ističe kako se na naslovnici ovog svečanoga godišta nalazi slika svetišta sv. Ante na Humcu s njegovim štovateljima od 13. lipnja 2007. godine, zato što Zbornik od godine 1989. izdaje Franjevački samostan Humac.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka