Menu

20.Ljubuški karneval: Proglašena Karnevalska Republika Ljubuški i osuđen Marko Karneval (Haški tribunal)

20.Ljubuški karneval: Proglašena Karnevalska Republika Ljubuški i osuđen Marko Karneval (Haški tribunal)

Centar malih športova u Ljubuškom bio je pretijesan da primi sve zainteresirane koji su htjeli vidjeti i čuti što „nudi“ ovogodišnje, 20. izdanje „Ljubuškog karnevala“.

 

Organizator, Karnevalsko društvo Prolog, potrudio se kako u samoj koreografiji, tako i u izvedbi na Centru malih športova i u Prologu.

„Jedanaesti je daklem dan, mačijega miseca veljače privrtače, 12 je sati i cirka 56 minuta. Poštovani karnevalski puče, sve vas skupa pozdravljam, stigao je vakat, zaplješći, nisi sakat! Dobrodošli na jedinstvenu karnevalsku feštu, dobro došli na: Dvadeseti Ljubuški Karneval!!!“, pozdravili su voditelji – Tužibaba i Branibaba na početku.

Na čelu kolone bio je Meštar od Karnevala i njegova svita!

Oni su ove godine bili Afrikanci! A s njima je bila i mlada zebra, od majke afrikanke iz Kenije, i oca kenjca iz Vašarovića.

Na kraju kolone bio je i glavni optuženik za sve loše što se dogodilo u protekloj godini – a to je Haški Tribunal!

„Kad je već on pošteno sudio nama, sudit ćemo danas i mi njemu jednakim poštenjem“, kazao je Tužibaba.

Program su jednom plesnom točkom otvorile Mažoretkinje Ljubuški.

Poslije toga voditeljima se na pozornici pridružio afrički hercegovac iz Ljubuškog, polaznik Večernje škole u Zagrebu, koji je dobar ko kruh, ali crni kruh od raženog brašna - Ante Čulo.

Uz uvodno slovo: „Došlo je vrijeme da proglasimo Karnevalsku Republiku Ljubuški, i da po dvadeseti put pokažemo općinskoj vlasti kako narod može bit, sritan ko Teletabis, radostan ko radosna otajstva, uhranjen i sit ko Čorbonja iz Radišića, i da bude veselo ko da kuća gori!“, izlazak načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića na pozornicu i predaje ključeva grada Meštru od Karnevala proglašena je Karnevalska Republika Ljubuški.

„Poštovani karnevalski puče, nije sve tako crno kako se čini! Ključevi su naši, i iduća tri dana u gradu i općini vlada samo jedan zakon, a on glasi: nema zakona! Proglašavam slobodnu i neovisnu Karnevalsku Republiku Ljubuški!!!“, kazao je Meštar od Karnevala preuzimajući vlast.

Uslijedilo je podizanje karnevalske zastave i karnevalska himna, koja Karneval prati od 2012. i ulaska Karnevalske Republike u Europsku Uniju – Oj mačkari, Europljani!

Nakon toga, po dobrom starom običaju, uručeni su prigodni darovi načelniku općine Ljubuški Nevenku Barbariću i predsjedniku Općinskoga vijeća Tihomiru Kvesiću.

Prije uručenja suvenira načelniku postavljen je novi trotoar, novi asfalt, malo zelenila, da se poklon načelniku isporuči po novom trotoaru.

Načelnik je na poklon dobio „Kraljicu trotoara“.

Nakon načelnika Općine Ljubuški Nevenka Barbarića i predsjednik Općinskog Vijeća Ljubuški, Tihomir Kvesić također je primio svoj suvenir.

Uručen mu je suvenir UŽAS JE MOJA ZURKA – perika.

Potom je uslijedilo suđenje Marku Karnevalu koji je bio optužen - što je Hrvatska Republika Herceg – Bosna, postala samo Bosna; što su Hrvati trčali u Europu ko krme u sikavicu; što su u Zagrebu izrazito ljubomorni na Hercegovce; što su u Dalmaciji, ljubomorni na Hercegovce; što u Istri vlada velika ljubomora na Hercegovce; što su u Lici također ljubomorni na Hercegovce; što su u Slavoniji, najmanje ljubomorni na Hercegovce; što Agrokor pada, a Stipe Nosić raste; što je Agrokor upa u velike financijske dubioze, i do 56 milijardi kuna; što je prošle godine Hercegovinu zadesio kasni mraz u petom misecu, i odnio sve poljoprivredne kulture, od loze do koze; što je dedo Mraz svugdi u svitu dobar dedo, jedino u nas baksuz dedo; što je najveći drug svojih drugova, maršal Joze Broz Tito, nakon 30 godina izgubija svoj trg, u belom Zagreb gradu; što „Nedjeljom u 2“ vodi Aleksandar Stanković, a nije Velimir Bujanac; što su Katalonci 91.-e, podržali neovisnost Hrvatske, čak i neovisnost Herceg-Bosne. A danas, Hrvatska neće da prizna Kataloniju; što ni općina Ljubuški ne prizna neovisnost Katalonije; za hrvatski rukometni debakl; što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza – Šuker, a nije Boban; što je Radoslav Dodig dobio trg u Karnevalskoj Republici, a u gradu i općini nije ni ulicu; što se u Studencima najlipše pivaju Božićne pisme i što je jedan naš, iz jednoga sela nije važno kojega, izmlatija ženu, ali je udarija samo jednom a ona imala 16 modrica.

Sukladno ovlastima Karnevalske Republike Ljubuški, časni sud je donio slijedeću odluku:

-Za pretvorbu Agrokora u Bagrokor, Marko Karneval se oslobađa krivnje. Kriva je voda Janja, koja nije služila za piće nego za pranje. Ali za pranje novčanica, a ne gaćica.

-Za dolazak dede Mraza u petom misecu, niti je kriv Marko Karneval, niti je kriv dedo Mraz. Kriva je baba! Zato što je krivo navila sat, pa umisto na Božić, digla dedu na Uskrs.

-Za ispadanje Tite sa trga u Zagrebu, Marko Karneval se također oslobađa krivnje. Kriva je vitinska gatara, što je davno prorekla: kad ispadne Velež, ispast će i Tito.

-Za nepoštenje i javašluk, poštenoga suda u Haagu, te za nanošenje duševne i tjelesne boli hercegovačkom narodu, Marko Karneval se najstrože osuđuje!!! Ova spodoba od karnevala, nije zaslužila ništa bolje od smrtne kazne, stoga izričito zahtijevam, da se osuđeni Marko Karneval zapali na lomači, večeras u Prologu, o prvom sumraku.

Nakon presude u kojoj je osuđen na smrt spaljivanjem u Prologu, posmrtna „besida“  Marka Karnevala bit će pročitana u Prologu.

Najboljom karnevalskom skupinom ovogodišnjeg karnevala proglašena je karnevalska skupina Dječji vrtić „Petar Pan“.

Inače, sve dječje skupine iz ljubuških osnovnih škola i dječjih vrtića su dobile prigodne poklone, a najbolja karnevalska skupina je dobila i posebnu nagradu.

Karnevalski program će se nastaviti u Prologu:

16,00h Bogat program u Prologu uz glazbenu skupinu Victoria Band i voditelje:

- Karnevalski ručak

- Hercegovačka tradicija

- Spaljivanje osuđenog Marka Karnevala

- Vatromet

19,00h Bal pod maskama

22,00h Dodjela Nobelovih nagrada za najbolje maske

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka