Menu

Učenici iz Travnika posjetili Ljubuški

Učenici iz Travnika posjetili Ljubuški

Danas je Osnovna škola Tina Ujevića Vitina bila domaćin učenicima koji su doputovali iz Travnika u Ljubuški. Gimnazijalci, učenici prvog razreda Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ došli su u Ljubuški sa svojim razrednicama Ivonom Matković i Nelom Jokić kako bi upoznali rodni kraj mladića čije ime nosi njihova škola.

Prvo su došli u Šiljevišta, u rodnu kuću Barbarića gdje ih je dočekala u ime škole Ana Bubalo. Nakon toga su uživali u pogledu na prekrasne slapove Koćuše, zatim su učenici su se uputili na Humac gdje su obišli najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, a tu se nalazi i Humačka ploča iz 1185., najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku.

Pri dolasku u Ljubuški postoji mjesto koje vrijedi posjetiti, mjesto je to koje se nalazi na vrhu Buturovice iznad Ljubuškog i pruža vam pogled – na kraj svijeta, pa su tako i učenici iz Travnika uživali u prekrasnom pogledu na Ljubuški s kule hercega Stjepana. I nakon toga prošetali samim središtem grada. Posjet Ljubuškom završen je izletom na slapovima Kravica u Studencima.

 

Ovaj posjet je dio projekta spasa od zaborava Petra Barbarića koji je pokrenut u vitinjskoj školi i kojim su povezane dvije škole Osnovna škola Tina Ujevića u Vitini u koju je pučku školu Petar išao i Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku gdje je pohađao sjemenišnu gimnaziju.

Iz Osnovne škole Tina Ujevića Vitina zahvaljuju JP Parkovima, načelniku Općine Ljubuški Nevenku Barbariću i STR MILANO (Biško) iz Vitine što su pomogli u realizaciji izleta.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka