Menu

U Ljubuškom Sanja Putica održala tribinu o ulozi žene u politici

U Ljubuškom Sanja Putica održala tribinu o ulozi žene u politici

U Poduzetničkom inkubatoru koji se nalazi u sklopu poslovne zone Zvirići u Ljubuškom održana javna tribina na temu „Uloga žene u politici s osvrtom na predizborne kampanje“. Gošća tribine bila je političarka Sanja Putica, diplomirana profesorica hrvatskog jezika i književnosti i opće lingvistike.

Na samom početku u ime domaćina Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača obratila se Žana Primorac, predsjednica Zajednice žena Kraljica Katarina Kosača Općinskog odbora Ljubuški.

„Zadovoljstvo mi je reći vam da Zajednica žena slavi svoju desetu obljetnicu utemeljenja. Po mnogima, bio je to predizborni trik 2008. godine, ali ovih deset godina postojanja i činjenice koliko je žena aktivno uključeno u politički život najbolji je demant takvih priča. Kroz sve ovo vrijeme postojanja imamo potpunu potporu predsjednika naše stranke Dragana Čovića, ali i svih ostalih kolega članova Hrvatske demokratske zajednice BiH. Posebno moram naglasiti odličnu suradnju s predsjednicima Općinskim odbora, gospodinom Barbarićem, Mišetićem i sadašnjim Kraljevićem. Moram spomenut i dobru suradnju s našom Mladeži s kojima smo odradili dosta uspješnih projekata“, kazala je kandidatkinja na listi za Zastupnički dom Parlamenta Federacije na predstojećim izborima Žana Primorac te objasnila kako se kroz ovih deset godina žene nisu bavile samo politikom već i humanim i humanitarnim radom.

Nakon predsjednice Primorac, nazočne je pozdravio i predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški, dopredsjednik Vlade i ministar financija ŽZH te kandidata na listi za Skupštinu Toni Kraljević koji je naglasio kako je, stereotipima unatoč, Hercegovina i njegov Ljubuški izrazito matrijarhalni kraj, spomenuvši pritom i dva zanimljiva detalja.

„U okrilju Franjevačkog samostana na Humcu, uz najstariji muzej u Bosni Hercegovini, je i zbirka umjetnina respektabilnog fundusa, zbirka umjetnina ‘Majka’, a isto tako ubrzo će središte Ljubuškog oplemeniti jedan uistinu reprezentativan spomenik majci, ženi, udovici Drugog svjetskog rata i poraća. I ove dvije činjenice na najbolji način pokazuju koja je razina osviještenosti i koja je razina našeg poštovanja prema ženama. Mene kao Ljubušaka, i sve nas Ljubušake to čini ponosnim. Žene su iznijele na svojim plećima bremenitosti svih naših vremena, a u ovim krajevima nikada nije bilo lakih vremena. Žene nose izazove, iskušenja i bremenitosti i ovog vremena danas. Žene su uvijek čuvale onu vatru hrvatstva na ognjištu da ne gasne, i stoga sam uvjeren kako će naše žene i dalje ostati najčvršći oslonac ovog naroda i u budućnosti“, kazao je ministar Kraljević.

U svom obraćanu gospođa Sanja Putica je naglasila kako joj je bavljenje politikom poput kućnog odgoja jer je odrasla u obitelji koja se od samog osnutka uključila u Hrvatsku demokratsku zajednicu, koja je do danas ostala temeljna stranka Republike Hrvatske i hrvatskog naroda. Naglasila je potrebu ojačavanja uloge žena te govorila o izborima i budućnosti žena u politici.

 

„Uvijek se u vrijeme izbornih kampanja, u izbornim zakonima govori o kvotama žena, o listama. Moje osobno mišljenje i viđenje je kako priča o broju žena na listama, priča o broju žena u strankama, u javnim životu i politici ponekad je možda malo i prenaglašena u odnosu na stvarnost. Velika je odgovornost na političkim strankama i one su te koje kroz svoje filtere moraju iznjedriti određene žene koje su u stanju prezentirati politiku, ali moram priznati da sam se i sama suočavala s problemom motivacije žena za bavljenje politikom. Žene ne smiju biti kvote i ne smiju se dijeliti na to jesu li brojka na listi, nego jesu li kvalitetne u poslu kojega obavljaju ili nisu, a to najbolje mogu procijeniti birači“, kazala je Putica te poručila „Na izborima vam želim svaki uspjeh i vjerujem u pobjedu koja je ovdje gotovo sigurna, i vjerujem u dobru zastupljenost Hrvata te pobjedu dr. Dragana Čovića kojeg sam prije dva tjedna susrela u Međugorju te vam stojim na raspolaganju za sve što vam treba ne samo u Hrvatskom saboru nego i Republici Hrvatskoj“.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka